Dům u jezera

Pavla Kubu
17. Srpen 2017

Autor: Paul Bernier, Anick Thibeault, www.paulbernier.com

Lokace: Lac Grenier, Ville D’Estérel, Québec

 

Projekt domu u jezera Grenier byl dokončen v červnu 2014. Majitelé vlastnili pozemek již dlouho před stavbou, takže jejich očekávání a představy měly jasné obrysy. Přáli si dům s přirozeným vzhledem, který perfektně zapadne do jedinečné krajiny a bude respektovat její rozmanité funkce.

 

Břeh jezera je zcela zalesněn. Na jižní straně ho křižuje potok, ze severní strany se nachází strmý svah. Dům bylo nutno postavit v dostatečné vzdálenosti od potoka. Tyto skutečnosti rozhodly o jeho podélném umístění mezi potokem a svahem. Budova má nízký profil a je z převážné většiny jednopodlažní. Má tvar meandru - zatáčí, otvírá se a zužuje podobně jako si řeka razí cestu svým korytem. Podél jižní fasády se dům otevírá světlu a okolnímu lesu, poté se zase stáčí a nabízí výhled na potok tekoucí do jezera. Ze severní strany je možné kochat se okolní krajinou a poslouchat jemné šumění potoka protékajícího kolem domu.

 

Na stavbu byly použity cedrové lamely různé šíře a tloušťky. Ty postupem času vyblednou, zatímco stromy a rostliny budovu ze všech stran obrostou. Tak architektura a příroda přirozeně splynou, a to i z pohledu z výšky díky zelené střeše pokryté vegetací a půdou. Během léta chrání stromy a vegetace dům před horkem, v zimě, když opadá listí, naopak umožní slunečním paprskům naplnit prostor světlem a teplem.

 

V interiéru dominují jednoruché a rafinované materiály. Bílé stěny a leštěné cementové podlahy jsou v kontrastu s okolním drsným přírodním prostředím, které se tak dostává do centra pozornosti. Dominantním prvkem je vestavěný nábytek vyrobený z masivního dřeva bílého ořechu. Jedná se o vestavěnou jednotku u vchodu, která slouží jako úložný prostor a lavice, dále kuchyňský ostrůvek a skříň pro sound systém. Jejich funkce jsou sotva čitelné, což jim umožňuje zůstat tak abstraktní, jak to je jen možné, je zdůrazněn pouze jejich tvar, materiál a vztah k sobě navzájem.

 

Hlavní obytný prostor je velkou, velkoryse osvětlenou oblastí, na kterou navazuje prosklená místnost nabízející výhled na ústí potoka a na jezero. Velká vestavěná jednotka u vchodu ukrývá spíše soukromá místa v domě - najdete tu vchod do ložnice, schodiště, které vede do pracovny na vrcholu zelené střechy a relaxačního prostoru obloženého dřevem, který je klidným útočištěm od zbytku domu.