Víno pod klenbou

Tomáš Čech
13. Listopad 2015

Architekti z ateliéru ORA pracují na jižní Moravě a věnují se množství rozličných projektů. Psal jsem již o jejich vinném sklípku a podkrovním bytě. Tentokráte svou pozornost zaměřili opět na víno. Vytvořili interiér „vinného baru“ Chatka. A stojí to za to!


Autor:  ORA I Jan Veisser + Barbora Zmeková + Jan Hora

Studie: 2015

Realizace: 2015

Plocha: 59 m2


Majitelé již měli vlastní prostor a dokonce vytvořený název a logo. Chatka je spojení prvních slabik jejich jmen a odtud pak vznikla značka ve formě domečku nakresleného jedním tahem s křížkem uprostřed. Princip kříže však pokračuje ještě dál. Křížové klenby v interiéru byly co nejvíce podpořeny a nasvětleny. Vstupnímu prostoru, kde jsou místa k sezení, dominuje lustr ve tvaru písmene X. V zadní části je umístěn solitér baru/pracovního pultu. Na stěně je velký box na víno, který je zezadu prosvětlený. Opět světelnými prvky ve tvaru X.

 

„Některé realizace jsou nesmírně efektní a koukají na nás z předních stránek časopisů a webů. Ovšem představme si svět složený jen z takových budov. Byl by to blázinec! Jeden dům by se přebíjel s druhým o to, kdo bude výraznější a okázalejší. Nedopadlo by to dobře. Realizace ateliéru ORA jsou ale jiné. Jejich kvalita netkví v efektu, ale naopak v jakémsi klidu, který z nich vyzařuje. Je to nesmírně poctivá práce a může snad i překvapit, že jejími autory jsou tak mladí architekti. Měli bychom si vzít ponaučení, že málo je mnohdy více a že efekt automaticky neznamená úspěch.“

Dlouhá lavice je dílem šikovných řemeslníků a dominuje přednímu prostoru provozovny. Zrcadlo na stěně je umístěno v krásném rámu a opticky zvětšuje prostor. Klasický trik.

Od vstupu vidíte až úplně dozadu. Můžete se posadit hned vepředu, na dlouhou lavici nebo na některou židli, a nebo projdete dozadu a sednete si k baru.

Světlo v prostoru pro zákazníky vztahuje ke křížení kleneb a zároveň k logu podniku. Tím je domeček nakreslený jednou čarou s křížkem uprostřed. Je použito LED pásek, takže profil může být nesmírně subtilní. Osvětlován je jak prostor pod svítidlem, tak klenba nad ním, aby co nejvíce vynikla její geometrie.

Uprostřed zadní části je široký bar/pracovní stůl, nad ním jsou zavěšeny sklenice. Netradiční je jeho umístění uprostřed prostoru. Není tak úplně jasné, kde je před barem a kde je za barem. Jako solitér ale funguje výborně.

Regál na víno působí masivním dojmem. Zajímavý efekt vytváří prosvětlení skrz lahve, opět ve tvaru kříže. Různé zbarvení sklenic a jejich obsahu generuje unikátní barevný efekt.

V přední části podniku je místo pro sezení hostů. Vše je tu poměrně namačkáno, místa není nazbyt, ale bude jednoduché získat pocit „plného lokálu“. Po dvou schodech můžete sejít k „baru“, kde budete na jedné straně obklopení prázdnými sklenicemi čekajícími na vás, na druhé straně pak plnými lahvemi připravenými k otevření. Úplně vzadu je pak hygienické zázemí.

Prostor je sice poměrně malý, o to více však vyznívá jeho působivá geometrie. Dynamika kleneb je ještě doplněna o dynamiku výškovou. Autoři udělali dobře, že tyto faktory silně podtrhli a nechali je co nejsilněji vyznít.