Santa María Project

Pavla Kubu
8. Listopad 2015

Autor: Hierve-Diseñeria, www.hierve.com

Lokace: Valle de Bravo, Mexico

Velikost: 2,509.64 m2

 

Santa María je bytový komplex nacházející se v historicky chráněné lokalitě v centru malého koloniálního městečka Valle de Bravo, které leží na okraji uměle vytvořeného jezera. Cesta z Mexico City do Valle de Bravo trvá přibližně dvě hodiny.

 

Cílem projektu bylo vytvořit luxusní víkendovou rezidenci pro obyvatele Mexico City, kteří potřebují oddych od rušného městského života. Zahrnuje 9 městských domů a vybavení, za které by se nemusely stydět ani prvotřídní hotely. Celková velikost areálu je přibližně 2500 m2, přičemž rozloha každého z domů se pohybuje mezi 168-251 m2. Architekti mohli těžit z nádherné a historicky cenné lokality, ale museli se také vypořádat s mnoha omezeními ze strany úřadů, která stavby v takových místech přinášejí. Jednalo se o použité materiály, výšku, vztah s okolními budovami, velikost a materiál dveří a oken atd.

 

Projekt se snaží maximálně navázat na topografii místa, existující vegetaci, výhledy na jezero, sousední domy, šířku ulic apod. Architekti začlenili dlouhé příkopy s říčními kameny a vegetací, které vedou podél celého areálu. Mají evokovat krásu přírodní venkovské krajiny v okolí Valle de Bravo. Projekt zároveň respektuje ducha a jedinečnost lokality, kterou se snaží vyzdvihnout na další úroveň vývoje. Během stavby byly použity především přirozené materiály - přírodní kámen a masivní dřevo, které krásně vynikají v kontrastu s bílou omítkou stěn.

 

Domy jsou postaveny podél dvou ulic do tvaru písmene L. V přízemí objektu najdeme vchod, parkovací místa, malou kavárnu, sklepy, prádelnu a servisní místnosti. Horní patro zahrnuje soběstačný koridor (ve tvaru L), který vede po celé délce budovy a propojuje jednotlivé domy s prostorem kolem bazénu. Zde obyvatelé ocení pocit soukromí směrem k domu a zároveň výhled do okolní krajiny. Nachází se zde také dřevěná terasa, jacuzzi, dva bazény, ohniště a malá zahrada. Na konci koridoru je terasa, která přináší světlo a klid do studia jógy a masážní místnosti.

 

Spodní patro každého domu zahrnuje malou lobby, tři ložnice a dvě koupelny. Horní patro těží z regulace výšky budovy a nabízí nádherný výhled na jezero a okolí. Nachází se zde otevřená kuchyně, obývací pokoj, soukromá terasa a malá koupelna s prádelnou.

 

Santa María je místo, kde se podařilo propojit historii se současností, naplnit prostor klidem a pocitem soukromí a to vše v nejužším kontaktu s okolní krajinou. Stává se tak útočištěm pro obyvatele Mexico City, kteří zde hledají kontakt s přírodou, historií i se sebou samými.