Sportovní dům

Tomáš Čech
7. Listopad 2015

Pro 5. výročí Pekingského Design Weeku navrhli tvůrci z kanceláře SPARK Architects pavilon/instalaci do veřejného prostoru. A nepoužili k tomu nic jiného než tradiční sportovní náčiní - zvláštní kombinace, ale funguje znamenitě.


Autor: SPARK Architects

Realizace: 2015

Místo: Xicheng I Peking I Čína


Architekti chtěli ve svém návrhu poukázat na fenomén veřejného prostoru. Považují jej za nástroj komunity, jak spojovat a vytvářet důležité sociální vazby a kvalitní prostředí. Aby podtrhli, respektive symbolicky vyjádřili prostředí „mezi domy“, použili pro návrh tradiční prvek čínských ulic – jianzi. Jedná se o hru, při které se účastníci snaží udržet lehký míček s ocasem co nejdéle ve vzduchu. Historie tohoto sportu sahá přes 2000 let do minulosti. Na prostorovou konstrukci umístili 15 000 těchto míčků tak, aby si je kolemjdoucí mohli brát a roznášet tak symbol komunity po celém městě.

 

„Dnešní rychlá, až uspěchaná doba vede k prvoplánovým a, bohužel, plochým výsledkům. Není čas se zamýšlet, není to efektivní, není to produktivní. Krátkozraký pohled. Nesmíme ale zapomínat, že jsme neustále ovlivňováni věcmi kolem´nás. Pokud tedy ony budou plytké, budeme takoví i my. Měli bychom proto věnovat dostatek úsilí a energie všemu, soustředit se na problémy, ne je jen rychle překonávat. Jianzi Box mohl být jednodušší, prostší a levnější. Autoři ale chtěli vyslat zprávu. Chtěli svou myšlenku šířit a vložili tak do projektu symbol. Prostý míček, který všichni znají, povýšili na artefakt, který zprostředkovává ideu. Je to symbol.“

„Loď“, jak sami architekti označují svůj návrh, přistála na prázdné parcele ve čtvrti Baitasi. Na svažitém terénu je umístěna hranou, takže jej nekopíruje, ale přirozeně se jakoby zvedá.

Jianzi Box tvoří jednoduchý hranol umístěný nad povrchy tak, aby bylo možné pod něj vcházet. Po čase zůstane pouze samotná konstrukce, jednotlivé „jianzi“ budou rozebraný kolemjdoucími. Instalace se tak bude přirozeně rozšiřovat dále.

I když nejde o přístřešek, konstrukce funguje jako vymezení prostoru, který je čile využíván.

Celek je doplněn o dětské hřiště. Cílem bylo podpořit komunitu a její fungovaní v místě instalace., a zároveň vyslat symbolický vzkaz do celého města.

Schéma znázorňuje složení celé stavby. Na prázdnou plochu byla umístěna ocelová konstrukce, kterou doplnilo veřejné kino a „bazén“. Vše pak pokrylo 15 000 míčku jianzi.