#dojowheels - život na cestách

Magdaléna Nečasová
4. Listopad 2015

#dojowheels. Nové mobilní tréninkové zařízení a domácí základna, která může fungovat také jako pracovna, demonstruje krásný odraz vize skupinové práce studia FIVE AM

 

Belgické designové studio se specializuje na tvorbu konceptu interiérů i uměleckých výrobků. Během celého procesu tvorby klade důraz na jednoduchost a každý koncept tak získává svou unikátní a snadno rozpoznatelnou podobu. Tento přístup zajistil studiu hned několik ocenění.


Každý uživatel může velmi jednoduše změnit celkovou dispozici interiéru a vytvořit tak praktické zázemí pro každou situaci. Rovný povrch pod postelí zároveň skrývá stůl, úložný prostor a samotná postel se dá přetransformovat v pohodlný gauč a místa k sezení. 

Celý projekt autoři představili jedním z rozhovorů.

Kdy byl celý projekt #dojowheels zahájen a dokončen?


S projektem jsme začali v únoru tohoto roku a karavan jsme dokončili už v dubnu, což bylo akorát včas pro milánský design week.

Jak samotná stavba karavanu probíhala a jak design vznikl?


O mobilní kanceláři jsme přemýšleli už dlouho. Koupili jsme karavan, ale neměli jsme zrovna moc času zabývat se přestavbou a tak stál opuštěný karavan na dvorku 2 roky. Po nějakém čase jsme se rozhodli k účasti na Design weeku a i přes velké množství práce, kterou jsme v té době měli, jsme se přesunuli i s kanceláří přímo do Milána. 
Přestavba a využití karavanu mělo být v první řadě praktické a funkční. Začínali jsme doslova s čistým stolem - místem, kde bude uživatel moci kdykoliv cokoliv dělat.


Dali jsme se dohromady s pár partnery, kteří byli schopní dodat nebo přímo vyrobit všechny potřebné díly. Hned jak práce na karavanu začaly, prakticky každý den jsme chodili dohlížet na jejich průběh. Během této doby se nám ještě podařilo změnit pár detailů. Bylo třeba, aby všechny kusy nábytku perfektně pasovaly i fungovaly!

Jaké materiály jste použili?


Na konstrukci jsme využili lehkou překližku, která se mimo jiné využívá i v letectví. Zdi jsou pokryté perforovanými panely pro ukotvení jednotlivých kusů překližky a strop je potažen světloodrážejícím materiálem.

Jaké má #dojowheels funkce?


V karavanu je postel, gauč, stůl, lednice (do které se mimochodem vejde více, jak 150 piv) a malý sklad.


Co se týká osvětlení, jsou tu menší světla ke čtení, pracovní lampa nad stolem a venkovní osvětlení zabudované ve stěnách.