The Tire Shop Project

Pavla Kubu
26. Duben 2018

Autor: MARK+VIVI

Lokace: Verdun, Quebec

Velikost: 74 metrů čtverečních

 

The Tire Shop je inauguračním projektem designérů Marka Feketeho a Viviany de Loera, spoluzakladatelů designérského studia MARK+VIVI. Renovovaný bývalý obchod s pneumatikami nyní slouží jako obytný a pracovní prostor pro své tvůrce a zároveň jako galerie místního současného umění a experimentální architektury.

 

Původní dům byl postaven v roce 1920 a jeho renovované pojetí je hravým spojením jednoduchých, syrových, moderních, industriálních materiálů s inteligentním a efektivním designem. "Měli jsme ohromně pozitivní odezvu ze sousedství" říkají designéři Mark a Viviana. "Chtěli jsme vytvořit dům, který bude sloužit společenství místních designérů a zároveň poskytne příležitost pro lokální umělce, kteří by jinak neměli šanci vystavit svoji práci.

 

The Tire Shop maximálně využívá přirozeného světla, což i díky jeho kompaktním rozměrům znamená, že k vytápění či chlazení interiéru je potřeba pouze minimální množství energie. Nezávislá studie zjistila, že dům spotřebuje o 35-50% energie méně než stejně velké domy ve měste.

 

MARK + VIVI je interdisciplinární designerské studio se sídlem v kanadském Montrealu. Spoluzakladatelé, Mark Fekete (narozený Montreal, Kanada) a Viviana de Loera (narozená Zacatecas, Mexiko), jsou dva designéři, kteří zahájili spolupráci po absolvování vysoké školy architektury a enviromentálního designu na Cal Poly, San Luis Obispo, kde oba získali tituly v architektuře. Poté, co pracovali pro různá architektonická studia v Los Angeles a San Franciscu, odstěhovali se do Montrealu, rodného města Marka. Zde chtějí pomáhat s postupnou revitalizaci budov.