Moderní a tradiční architektura v jednom

Magdaléna Nečasová
13. Duben 2018

Dům navržený architektonickým studiem EXE se nachází v blízkosti velmi oblíbeného turistického letoviska Divčibare, které najdete na svahu hory Maljen v západní části Srbska. Přestože je terén hustě pokrytý malými borovicemi, krajina stále zachovává svůj původní charakter otevřeného pole a aby nebyl příliš narušený odkaz přírody v podobě překrásných kopců, byl dům postaven přímo do svahu jednoho z nich.

Tahle originální forma bydlení dokonale splývá s přírodním prostředím - s nízkou vegetací borovic na strmém skalnatém terénu. Na jižní straně se nachází světlá část domu. Ta je do exteriéru "zapojena" pomocí velkého okna, které slouží jako přechod od nepřirozeného k tomu přírodnímu. Bílé keramické obklady a dlažby reprezentují tu umělou složku, kladou důraz na formu a jsou následně využity i v samotném interiéru. Zkrášlují povrchy funkční kombinované kuchyně, jídelny i obývacího pokoje. Bílý plášť budovy umocňuje abstraktní a moderní dojem v kontrastu s typickým vzhledem venkova.

Černá polovina objektu čerpá inspiraci z původních horských obydlí. Veranda je z jedné strany ohraničena bílou částí budovy, což vytváří krytý venkovní prostor. Až v prvním patře je otevřený prostor. Ložnice poskytuje úplné soukromí na rozdíl od ostatních prostorů. Struktura je zdůrazněna použitím přírodních materiálů, jako je například opláštění z tradičních dřevěných šindelí.

Prostřednictvím duality domu, dvou hlavních, odlišných částí stavby, bylo umožněno propojit tradiční a současnou architekturu a vytvořit jedinečný estetický prvek, který bude dostatečně citlivý ke svému okolí. 

Proces výstavby byl velmi náročný hlavně kvůli špatné přístupnosti lokality a také kvůli relativně nízkému rozpočtu. Materiál byl volen na základě udržitelnosti, kvality a samozřejmě trvanlivosti. Velkou výhodou byl zisk a využití dřeva a dalších materiálů z místních lesů