Netradiční a moderní rozšíření viktoriánského domku

Magdaléna Nečasová
28. Říjen 2015

Architekti ze studia McLaren Excell byli požádáni, aby v západním Londýně navrhli rozšíření přízemí a půdní vestavbu viktoriánského terasovitého domu pro potřeby rozrůstající se rodiny. Klient vyzval architekty k vytvoření jedinečného návrhu, který bude v porovnání s klasickým řešením běžných přístaveb něčím netradiční. Sklon k méně konvenčnímu tvaru i materiálovému řešení byl pro architekty zaručenou výzvou.

"Byli jsme vyzváni, abychom zabránili použití klasických plastových oken, skládací nebo posuvné dveří a šikmých střech a na jejich místo navrhli alternativní stavební řešení spolu s mnohem zajímavější a nečekanou paletou materiálů." řekli hlavní architekti Luke McLaren a Robert Excell.

Chcete-li postavit tři metry vysokou budovu s plochou střechou, je třeba získat od vlastníků sousedního pozemku souhlas s plánovanou výstavbou, který obchází předpisy ohledně maximální výšky rozšíření a následného dopadu na úroveň denního světla. Po schválení mohla být výšková hranice stěny upravena. To zajistilo rozšíření vnitřních prostorů a především přínos většího množství světla. Nekompromisně moderní a estetické ztvárnění mohlo být najednou aplikováno i na fasádě rozšířené části.

"Jednalo se o projekt, který byl v jistém směru mimořádný a velmi neobvyklý." popisují projekt oba dva architekti. Ocel, beton a sklo je ve výrazném rozporu s cihlami na fasádě stávajícího objektu. Betonová podlaha se rozkládá přes práh domu směrem k venkovnímu posezení. Mimo to je z něj vevnitř i vně prostorů vyrobeno hned někoklik kusů nábytku. 

"Jako dominantní materiál byl vybrán všudypřítomný beton - především pro své estetické kvality," říkají architekti.
V interiéru se objevuje beton v podobě centrálního kuchyňského ostrůvku, jídelního stolu a přilehlých lavic. Také je z něj vyrobena plocha k sezení v rohu, který vyčnívá směrem do zahrady. Velká okna a celoplošně prosklené dveře lákají do venkovních prostorů, kde lavička z betonu nabízí neformální posezení.

"Zadní zahrádka je považována za další "místnost" v domě a výhled do zahrady z předních dveří podtrhuje její význam. Poskytuje úlevu od relativně složitě řešeného interiéru." uvedl McLaren a Excell.