Díla z PET lahví

Natálie Vopařilová
7. Listopad 2015

Veronika Richterová je nadaná umělkyně. V umění se pohybuje takřka celý život, ve svých pubertálních letech studovala na střední umělecké škole, pokračovala na vysokou, dokonce studovala i v Paříži. Její pracovní zkušenosti se samozřejmě opět týkají výtvarné tvorby a od roku 1990 je umělkyní na volné noze. Angažuje se v různých oborech výtvarné tvorby, konkrétněji maluje, vytváří mozaiky, plastiky, pořizuje fotky a v neposlední řadě vytváří objekty z PET lahví. A právě o tvorbě z PET lahví bude dnešní článek. Ne, nejedná se o lahve s otvorem, naplněné hlínou a překypující plevelem. Jedná se o plnohodnotná umělecká díla. Mimo veškeré výtvarné tvorby se věnuje také sbírání PET lahví, které zachovává jako svědectví doby. Sbírka se pyšní neuvěřitelnými 3000 kousky ze 76 států z celého světa.


Veronika Richterová dělí své výrobky z PET lahví do dvou hlavních proudů. Prvním proudem je tzv. PET design, druhý PET art plastiky. Jak už sami můžete odtušit, PET design se orientuje zejména na výrobu designových doplňků do bytu, funkčních prvků. PET art plastiky pak mají zejména dekorativní účel a samozřejmě neméně důležitou uměleckou hodnotu, dokáží člověku zkrátka vyrazit dech. V ukázkách níže převažují zejména produkty zařazené do kategorie PET design. Ostatně, funkční, originální a vkusné doplňky jsou něco, co si najde své místo v každé domácnosti. Svítidla a zrcadla paní Richterové, jsou okouzlujícími uměleckými díly, které si v domácnostech zaslouží stejnou péči, jako ostatní výtvarná díla starých nebo současných mistrů. Nechte se tady takovými díly nadchnout a pokud jste tvůrčí duše, třeba se i inspirujte k podobnému ekologickému zpracování výrobků u vás doma!

 

Kouskem, který si rozhodně zaslouží vyzdvihnout je jakoby křišťálový lustr. Ten byl vytvořen pro taneční sál a je snad ještě působivější, než lustry z opravdového křišťálu! Kouzelná je i plastika krokodýla, která má rozhodně co do sebe. Ostatně, co si budeme povídat, každý kousek je jedinečný originál. Pokud uvažujete investovat do současného umění, přemýšlejte právě o takových kouscích. U Veroniky Richterové si zkrátka každý přijde na své a kdo zrovna nerad plasty, ten určitě rád právě mozaiky, fotografie, nebo malbu.