Host a žluté kolo

Tomáš Čech
14. Listopad 2015

V takovém bytě by byla radost bydlet! A ono zde vlastně nikdo nebydlí. Je to totiž místo pro hosty a pro kolo. Ovšem místo vytvořené s vtipem a nadhledem. Z ateliéru Mjölk se oddělili DDAANN a společně vytvořili na naše poměry unikátní řešení.


Autor: DDAANN a Mjölk

Realizace: 2015


Mladí manželé se rozhodli doplnit svůj byt o prostor pro hosty. Často je navštěvuje rodina nebo přátelé z velkých dálek a proto zůstávají na delší dobu. Samostatný byt jim poskytuje pohodlí a nezávislost. Zároveň nemusí mít pocit, že obtěžují domácí.

 

Sami majitelé nebyli se stavem bytu ani trochu spokojení a tak společně s architekty přistoupili k radikální proměně. Začátkem byla nový kuchyňská linka, která tvoří box v zadní části obytné místnosti. Přímo na ní navazuje skoro až neviditelný jídelní stůl, který se výjimečně neuchýlil k nepraktickému řešení barového sezení. Uprostřed pokoje je pak umístěna postel. Díky tomu, že stojí hned u okna, je z ní krásný výhled ven. Nakonec byla ještě vana zaměněna za sprchový kout, který, kromě jiného více vyhovuje majiteli, který byt používá jako svou sportovní základnu.

 

„Nedílnou součástí architektonické praxe je prezentace vlastní práce. Samozřejmě, nejdůležitější je spokojenost klienta a jeho radost s užívání nového prostoru. Ovšem pokud chceme pracovat i s dalšími klienty, je nutné jim představit své dílo. A není to vůbec jednoduché! To jak architekturu ukazujete, vypovídá mnoho o tom, jak ji tvoříte. Je velký rozdíl mezi poctivostí a iluzí, mezi stylizací a přirozeností. Dávejme na to pozor!“

Chodbu a pokoj oddělují dveře s elegantním kruhovým oknem. Světlo proniká do hloubky dispozice. Tento milý detail se v bytě opakuje i na dalších místech.

Majitel, milovník cyklistiky, využívá byt k uskladnění svého miláčka. Architekti mu ale nevyhradili tmavý kout, ale povýšili bicykl na artefakt. Umístili ho do jakési vitríny, jejíž barva koresponduje s barvou rámu. Netradiční, vtipné a motivující. Napadá mě snad jen jediná otázka. Co se stane až majitel vymění svůj stroj za nový a ten bude mít jinou barvu?

Kuchyně je vyrobena kompletně na míru. Její ztvárnění je pro naše zvyky poněkud netypické. Dřevěnou rámovou konstrukci vyplňují černé skříňky. Výsledkem je jasné vymezení prostoru pro vaření a zbytku místnosti. Pomáhá tomu také elegantní stůl, který přímo navazuje na kuchyňskou linku. Doplňují ho kvalitní židle.

Uprostřed místnosti je objem pohovky a postele. Na pravé straně je knihovna spojená se stolem. Přece jenom i návštěvy někdy pracují. Pro přípravu po ránu a na večerní akce se vždy hodí zrcadlo.

Původní vanu nahradil rozměrný sprchový kout. Přece jenom je praktičtější a univerzálnější. Rovněž pro sportovce jakým je majitel bytu, se hodí více. Jeho obložení je až neuvěřitelné. Každopádně krásný kousek.

Původní dispozice představovala klasickou představu o garsonce. Malá koupelna, nevyužitá chodba a takový nějaký „zmatek“ v pokoji. Tady kus nábytku a tamhle jiný.

Dneska je už všechno uklizené a na svém místě. Uprostřed pokoje má hlavní místo postel s pohovkou. Nejhlubší místo v pokoji zabírá kuchyňská linka. V chodbě je nově navržena rozměrná skříň, respektive vitrína na kolo.