Trochu jiná chata

Tomáš Čech
31. Červenec 2017

Řadíte se mezi spoustu dalších Čechů, pro něž je chataření životním stylem? A nebo by jste si rádi pořídili prostor k relaxaci o víkendech? Chata podle návrhu architektky Martiny Černé by pro vás mohla být osvěžující inspirací.


Autor: ČernáArchitektura I Ing.arch. Martina Černá

Projekt: 2010

Realizace: 2011

Plocha:  45 m2


Na místě původní chaty jejíž stav byl naprosto katastrofální vznikla nová, soudobá dřevostavba. Na betonové desce je postavena konstrukce „two by for“ doplněná o nezbytné množství izolace. Jednoduchý hranolovitý tvar je porušen pultovou střechou, zkosením v místě vstupu a krytou terasou. Na chatu neobvykle velká okna jsou navržena především kvůli zimním měsícům. Na první pohled trochu paradox. Cílem však bylo, aby dovnitř pronikalo co nejvíce slunečních paprsků. Na tepelné zisky v létě nebyl dáván takový zřetel, jelikož v té době se veškerý život odehrává na terase nebo na přilehlé louce.

 

„Použití materiálů je vždy klíčovým rozhodnutím, které může celý projekt zhatit, či potvrdit jeho kvalitu. Dřevotřískové desky, které jsou na chatě Na Zavadilce použity na vnitřní obklady stěn, jsou cenově přijatelným řešením, které navozuje správnou atmosféru. Modřínové obklady na fasádě zase budou elegantně stárnout, utvoří se na nich patina a chata přirozeně zapadne do přírody. Chytrá a logická rozhodnutí.

 

Podívejme se na studentské práce, jejichž vizualizace jsou často velmi efektní a používají množství textur. Kolik studentů však reálně přemýšlelo nad vzhledem materiálu za pár let? Kolik jich zkoumalo strukturu hmoty? Kolik z nich se materiálu skutečně dotklo? Valná většina ne. A ani školy je k tomu nevedou. Bohužel.“

Většinu času, převážně tedy v letních měsících tráví návštěvníci na kryté terase.

Vše může mít soudobý výraz, ohniště však vypadá stejně už odjakživa a není tomu jinak ani v případě chaty Na Zavadilce.

Bohaté prosklení zajišťuje intenzivní kontakt s exteriérem. Houpací síť je bonus, který jenom rozšiřuje možnosti odpočinku.

Kuchyňská linka je jednoduchá a praktická. Více není potřeba. Na chatě pravděpodobně nebudete předvádět kulinářské exhibice a pokud ano, bude to na venkovním grilu s přáteli.

Spaní je řešeno pomocí jednoduchých paland, které výrazně šetří místo. Postel nebude místem, kde by jste trávili mnoho času.

Článek by nebyl kompletní bez této fotografie. Příroda a okolí každé chaty je vždy tím nejdůležitějším prvkem, který utváří atmosféru a vaše pocity.

Jednoduché a jasné – krytá terasa je nesmírně praktická, důraz na společenský prostor je logický, drobné zalomení přidává na osobitosti.