Osobní minimalistická architektura

Natálie Vopařilová
28. Duben 2018

V malé středočeské vesnici se nachází jeden poměrně malý domeček. Nemluvíme však o jen tak ledajakém domku. Jedná se o stavbu, která je vzdušná a světu otevřená, ale zároveň diskrétní a soukromá. Která je extravagantní a zároveň skromná. Plnohodnotný domek je pro své rozměry vhodný spíše k dočasnému pobytu, jako víkendové bydlení, avšak v současnosti je majitelem využíván zejména jako pracovna.



Projekt nese název kontejner, snad proto, že vypadá jako lodní kontejner na přepravu zboží. Na rozdíl od něj je však plný světla a je architektonicky skvěle pojatý. Minimalistické bydlení v sobě snoubí jednoduchost, pravidelnost, čisté designové provedení a funkčnost dohromady.

 

Práce je produktem skupiny architektů, která se prezentuje jako MOLO architekti, konkrétně mluvíme o Mg.A Maje H. Nalevankové, Mg.A Patrikovi Zamazalovi. Samotnou realizaci pak prováděla společnost NAGA. Jejich počin je vynikající. Málokdy se podaří vytvořit útulný avšak vzdušný dům, který i na pouhých 24 metrech čtverečných dokáže sloužit jako bydlení nebo například jako již zmíněná pracovna.

 

Cílem projektu bylo vytvořit plnohodnotný domek, který však i přes své malé rozměry nebude působit stísněně. Docíleno toho bylo za pomoci stěn, které jsou celé ze skla, obklopeny jsou pak dřevěnou fošinkovou konstrukcí. Dřevostavba je pak ještě doplněna OSB deskami. Na podlahu byly použity palubky, na stropě jsou desky Cetris. Výška stěn je 3,4 metrů, což také boří dojem malého prostoru. Dům je posazený na železničních pražcích velmi promyšleným způsobem. To takovým, aby z domu byl co nejkrásnější výhled do tamější přírody. Díky svému jedinečnému designu zapadá dům báječně do okolní krajiny, ale zároveň se jedná o moderní, ačkoliv malý architektonický kousek. K domku je také přistavěná dřevěná terasa bez zábradlí. Jedná se zkrátka a jen o plochu dřevěných prken, na které je možno postavit stolek a židle a vychutnávat si tak kouzlo otevřeného prostoru a vůni a krásu přírody.

 

Malý domek poskytuje nejen obytný prostor. Disponuje samozřejmě pracovním koutem, ale také koupelnou a záchodem. Kupodivu je v domku také dostatek úložných prostor.