Dům v poušti v eklektickém stylu

Pavla Kubu
21. Prosinec 2015

Autor: David Michael Miller Associates

 

Je opravdu těžko k uvěření, že tento eklektický dům inspirovaný středomořskou architekturou i francouzským venkovem se nachází v USA v poušti Sonoran Desert. Jedná se o jednu z největších a nejžhavějších pouští v Severní Americe. Není úplně typické, že se někdo rozhodne bydlet v takto drsném prostředí. Co ale může odradit jednoho, může být nesmírně přitažlivé pro jiného. Zdejší krajina a přírodní prostředí je naprosto unikátní, což přimělo mladou rodinu k rozhodnutí postavit právě zde svůj velkolepý dům.

 

Rezidence se skládá z několika částí, které jsou seskupeny kolem centrálního prostranství s bazénem. Nabízí tak členům rodiny dostatek soukromí, kdykoliv ho potřebují. Zároveň je zde také mnoho míst, kde se rodina setkává pohromadě. Interiér s exteriérem jsou propojeny prosklenými dveřmi, které často zůstávejí otevřené. Obyvatelé domu mohou relaxovat na dvou venkovních terasách a vychutnávat si tak nádherný výhled na jedinečnou pouštní scenérii.

 

V interiéru se prolínají starožitné materiály a předměty s těmi současnými. Viditelné dřevěné trámy a etnické detaily se tu snoubí s moderními prvky. Výsledkem je tzv. eklektický interiér, který se vyznačuje kombinací různorodých prvků a mícháním stylů. Vše dohromady působí harmonicky a vyváženě, což je ještě podpořeno využitím palety převážně přírodních barev, které nádherně ladí s okolní krajinou. Je zde cítit rustikální kouzlo francouzského vesnického domu a zároveň teplo a lehkost středomořských interiérů plných slunce.

 

Stejným mixem stylů se vyznačuje také exteriér. Moderní pohodlná lehátka u bazénu jsou v zajímavém kontrastu s rustikální kamennou dlažbou. Odehrává se tu zkrátka souboj mezi dvěma světy, které usmiřuje výsledná harmonie a rovnováha. Výsledkem je přívětivé a sofistikované bydlení s jedinečnou atmosférou.