Hra světel a vody

Natálie Vopařilová
31. Říjen 2015

Jak oživit bydlení bez nutnosti rekonstrukce? Nenákladnou, ačkoliv impozantní variantou je volba netradičního osvětlení. Nemusí se však jednat o lustry, lampy nebo ostatní podobná interiérová svítidla. Opravdu neotřelým a působivým trikem, který promění váš byt v luxusní a příjemnou je instalace produktů s LED diodami k vodním zdrojům ve vaší domácnosti. Pojďme se s tímto nápadem seznámit blíže!

  

Jak efektně ozvláštnit bydlení? To zní jako výzva! Není to ale není tak náročné, jak by se mohlo na první pohled zdát. K tomuto účelu skvěle poslouží sprchy se zabudovanými LED diodami, LED vodovodní baterie nebo samostatné LED perlátory. Všechny produkty disponují jedinečnou schopností. Tou je to, že dokáží vytvořit magický efekt složený z jakoby svítících barevných pramínků a pramenů vody.

 

Produkty se od sebe ve svém principu podstatně neliší. V nabídkách různých obchodů jsou dostupné v různých barvách, v různém tvaru a v různých velikostech. Lišit se mohou funkčně – na českém trhu není problém sehnat produkt, kde se barva LED světla mění dle teploty vody. Čím chladnější voda, tím chladnější barvy (modrá, zelená), čím teplejší voda, tím teplejší barvy (oranžová, růžová, červená). U produktů se schopností měnit barvu světla na základě teploty se zpravidla setkáváme s relativně plynulým barevným přechodem.

 

Princip však zůstává u většiny produktů stejný, nebo alespoň podobný. Světlo je obvykle generováno díky malé zabudované turbínce. Není tedy potřeba žádného elektrického proudu. K roztočení turbínky stačí i relativně malý tlak, čím je ale větší, tím je výsledek samozřejmě lepší. Na základě tohoto faktu nejsou tato zařízení vhodná do bytů ve vyšších patrech domu se zastaralým vodovodním systémem, kde voda ve finále nevyprodukuje dostatečný tlak k roztočení turbínky. Turbínka s generátorem vytváří energii, která je posléze poskytována LED diodám.

 

Efekt těchto kousků vynikne zejména za tmy. Pokud si tedy chcete užívat již zmíněné magické atmosféry, ponechte v koupelně zhasnuto. Ušetříte tím elektřinu a navíc si dopřejete příjemnou atmosféru evokovanou jednoduchým fyzikálním principem.