Z obyčejného kusu dřeva naprostý unikát

Laura Kučerová
7. Duben 2018

Vidět věci ne takové jaké jsou, ale takové, jaké by mohly být. To je umění designérů z Pink Robin, kteří dokáží vtisknout neosobitému nábytku svěží restart, jež lahodí oku. Přičemž jejich tvorba není ve stylu nijak jednotná. Dokáží se přizpůsobit jakýmkoliv požadavkům. Vytváří díla jak v jemném, provensálském, či středomořském hábitu, tak i v duchu retra a „pin up“.

 

Jedno jim rozhodně nezapřeme – návrháři se nebojí odlišovat se od ostatních. Jejich cílem totiž není klasické restaurování, kdy se původnímu, „zašedlému“ objektu snažíme navrátit jeho lesk a slávu, ale tzv. rejuvenace, tedy převedení starých kousků do moderní podoby. Takové omlazení můžeme spatřit u nočních stolků a židlí, jež jsou ozvláštněny o komiksy a černobílé fotografie. Ty jsou zhmotněny ve výrazné polstrování nebo tapety šuplíků.

 

Pro romantické povahy se nabízí i jejich poněkud něžnější realizace. Z ,,mainstreamových" výrobků, které chrlí nákupní řetězce jak na běžícím páse, dokáží vyrobit osobité doplňky, které jen tak nikdo nemá. Jedinečnost, neopakovatelnost a neobvyklost – to je oč tu běží. Například noční stolek v modro-bílé s provazovými úchyty okouzlí nejednoho milovníka jachtění. Pro nadšence růžové barvy jsou k dispozici odkládací stolky v příjemné patině, která díky imitaci popraskaného laku dává nový rozměr.

 

Na závěr bychom snad už mohli jen říci, že Pink Robin se nezabývá pouze přepracováním bývalého vzhledu. Snaží se přeměnit i konkrétní funkci onoho elementu. Z žebříku stojan na odkládání nezbytností, z bedýnky policovou skříň a z palet světlo, či dokonce i věšák. Rozhodně se máme čím inspirovat – nejen samotným designem, ale i přístupem k originalitě.