7 viktoriánských skleníků

Natálie Vopařilová
22. Říjen 2015

J&M - traditional gardening je firma, která prodává a konstruuje skleníky po tradičním anglickém vzoru a zabývá se také realizací zahrad. Firma mimo jiné spolupracuje také s anglickou značkou Hartley Botanic, která exportuje skleníky z Anglie k nám do České Republiky. Díky této spolupráci vznikají opravdu jedinečné realizace. My se dnes blíže seznámíme s Viktoriánskými skleníky.

 

Viktoriánské skleníky, které nabízí firma J&M - traditional gardening jsou inspirovány konceptem tradičních původních viktoriánských skleníků, které mívají zpravidla dřevěnou konstrukci. Dnešní skleníky mají konstrukci hliníkovou, díky níž lze vytvořit kvalitnější skleník s delší životností. Hliník totiž nepodléhá korozi. Spoje konstrukce jsou pak vyrobeny z nerezové oceli. K výstavbě je použito pak použito obvykle kalné 4 milimetrové sklo. Každá jednotlivá tabulka skla je zasazena do termoplastického těsnění, nedochází tak ke kontaktu mezi sklem a kovem, nebo jiným sklem. Konstrukce jsou navíc dostupné hned v několika barevných provedeních.

 

Nespornou výhodou Viktoriánských skleníků je zejména jejich (ne)tradiční a půvabný vzhled. Co se týče jejich funkčnosti, i tam se najde mnoho kladů. Střecha má relativně strmý sklon střechy, což zajišťuje, že odolá za jakýchkoliv povětrnostních podmínek. Skleníky jsou také vysoké, což umožňuje pěstovat i vysoké rostliny (například palmy apod.).

 

 V dnešním článku si představíme 7 typů Viktoriánských skleníků- jen malou část z těch, kolik J&M - traditional gardening nabízí.

1. OCTAGON

Viktoriánský skleník Octagon je jedinečný svým tvarem. Osmiboký skleník je opravdu kouzelný a v zahradě se bude zajisté skvěle vyjímat. Mluvíme o téměř pohádkovém architektonickém prvku, s průměrem 3,5 metru a výškou téměř 3,8 metru. Místa na pěstování opravdu není málo!

2. PLANTHOUSE

Pokud máte malou zahradu, nezoufejte. Planthouse nedisponuje velkými rozměry a proto je vhodný i pro malé zahrádky, kam svítí přes den hodně slunce. Jeho rozměry odpovídají přibližně 2,6 x 3,2 metrům. Tento malý Viktoriánský skleník vypadá jako domeček pro malou skupinu rostlin, ostatně právě od toho je odvozen i jeho původní anglický název.

3. GRANGE

Čtvercový půdorys skleníku Grange je praktický a působivý. Čtyři stěny střechy se atraktivně sbíhají do vrcholu, který zdobí oblá špice. Rozměry jedné stany skleníku odpovídají zhruba 3,3 metru, vysoký je 3,8 metru.

4. GALLERY

Galerie plná květin? Proč ne! I vy můžete mít na zahradě takovou galerii, Viktoriánský skleník Gallery k tomuto účelu nabízí 3,3 x 5,8 metrů prostoru!

5. LODGE S COLDFRAMES

Lodge s Coldframes je vylepšený model Viktoriánského skleníku Lodge. Model Lodge disponuje dvoukřídlovými dveřmi a rozměry 8,1 x 3,3 metrů. Prostorný skleník má promyšlený ventilační systém, skvěle poslouží nejen k pěstování květin, ale také k příjemnému posezení. K modelu Lodge s Coldframes jsou navíc přidaná pařeniště po obou stranách vstupu, což je ideální, protože není nutné je přistavovat a zabírat jimi další prostor na zahradě. 

6. MANOR

Tento skleník se může chlubit svými velkolepými rozměry. Téměř 4,1 metrů široký, a přibližně 8,1 metrů dlouhý skleník s centrální vstupní verandou a dvoukřídlovými dveřmi nemusí sloužit jenom k pěstování rostlin, ale může být i skvělým prostorem pro rodinné oslavy za nepříznivého počasí. Ke skleníku je navíc možné dokoupit velké množství vybavení - regálů, žaluzií, ventilace aj..

7. GRAND MANOR

Prakticky to samé co pro skleník Manor platí i pro skleník Grand Manor, liší se jen v rozměrech. Grand Manorr disponuje neuvěřitelnými 4,1 metry na šířku a 11,2 metry na délku!