Umění, které spojuje reálný koncept s fantazií

Magdaléna Nečasová
14. Říjen 2015

Projekt s názvem Kompozitní Exteriéry je pokračující série, ve kterém umělec fotografuje architektonické prvky a skládá je dohromady do jediné - nově vzniklé struktury. Divák se setkává s obrazy, které představují reálný koncept staveb, ale o takové struktuře a složení, které může existovat pouze v rámci fotografií. 

Několik fotografií je spojováno jednou ústřední myšlenkou. Náhodné architektonické skladby na snímcích sledují vždy stejný koncept - zaměření na minimalistické prostorové detaily, jako jsou například rohy domů, chodníky, průchody, fasády a stěny. Oliver Michaels umožňuje divákům přímo ocenit formu a prostor, které v intimnější měřítku prezentuje pomocí fotografií.

Celý projekt s názvem "Square in square" je definovatelný jako řada 2D soch od Olivera Michaelse, tvořící "náměstí" snímků známých míst pořízených mezi Rockaway, cestou z Queens do Brooklynu a z Orlanda do Miami, Floridy.

Série černobílých fotografií je tvořena stavbou o čtvercové struktuře uvnitř čtvercového formátu každého obrázku. Dochází ke kombinování fantazie a skutečných míst, což vyvolává v objektech dojem nemožných a iracionálních vazeb.

"Tyto práce jsou vytvořeny digitálně. Skládání částí mnoha různých budov vede k vytvoření strukturované fotografie ve známé a reálné v krajině. Forma substrátu má základní tvar (například krychle) a rozdíl mezi jednotlivými částmi budov je vytvořen většinou pomocí architektonických detailů a ozdob. Snažil jsem se zůstat dostatečně daleko od vytvoření imaginární budovy nebo fantasijní krajiny, takže jsem ve strukturách nepoužíval žádné známky funkčnosti budovy, jako jsou dveře, okna, schodiště atd." - takto autor představil svoji tvorbu.

Tyto podivné struktury připomínají ponuré, opuštěné budovy nebo ozdobené bunkry vyvolávají v divákovi smíšené pocity. Tajemné a nepochopené kompozice všech architektonických stylů, zvláštní kombinace materiálu a okrasné dveře.
Jaké jsou tyto podivné stavby? Kdo je postavil? Za jakým účelem? Kde se nachází? A jak se člověk ani dostane? - Právě tyto pochybnosti se autor snaží v každém z nás vyvolat. 

Michaels svou kariéru začínal jako klasifikovaný fotograf, ale rychle obrátil svou pozornost na digitální manipulace s fotografiemi a videy. Je zaujatý vynalézavostí a možností zmanipulovat lidský pohled na věc a tím vytvořit něco nového.

Jak sám autor vysvětluje: "Není to o fotografii, já používám fotografii k tomu, abych vytvořil obraz něčeho odlišného. Baví mě hledat hranice a zajistit, že při pohledu zblízka bude všechno jinak."