Zrcadlo nebo květináč?

Magdaléna Nečasová
30. Září 2015

Starodávní filozofové se ve svých myšlenkách často obraceli k přírodě. Tahle myšlenka zaujala i v dnešní době francouzsé architekty z H2O Architects, kteří vytvořili netradiční kombinaci přírody a užitého umění.  


Pokud náš web navštěvujete pravidelně, není třeba kancelář znovu představovat. Pro ty, co o H2O Architects slyší poprvé, přikládám zde odkazy na projekty, které představují odlišná odvětví jejich povedené tvorby a také studio samotné.  Další odkaz naleznete tady

Projekt Grass Mirror vznkl na základě myšlenky lidského rozjímání nad přirozenými prvky v kombinaci s umělými věcmi. Jedná se o vztah mezi přírodou a umělostí. Otázkou bylo, jestli je opravdu možné tyto dva elementy zkombinovat a zprostředkovat tedy současný obraz jejich vzájemného působení? 

Umělcům se podařilo vytvořit dokonalou souhru. Přirozenost rostlin je násobena díky odrazům lesklých ploch nádoby. Zároveň dochází k roztříštění vlastního obrazu v zrcadlové části. Přechod mezi zrcadlem a rostlinou slouží jako metafora pro hranici mezi přírodou a kulturou. Zlom a materiál vysvětluje, že tahle hranice není pevně stanovená, protože přechod je rozmazaný. Jedná se o geometrickou deformaci obdélníku, který odhaluje přirozenost rostlin, jež jsou zasazeny do jeho dutin.  Záleží jen na majiteli, kolik pater rostlin si na svoji zeď připevní. Prvěk může sloužit jako jednoduchá dekorace, ale také jako výzdoba přes výšku celé jedné stěny.

Moderní design, Grass Mirror v sobě spojuje kouzlo nástěnného květináče a zrcadlových vlastností leštěné nerezové oceli, z níž je celý květináč vyroben.

Každé "patro" měří 43 palců na délku, čtyři palce na šířku a čtyři palce na výšku a jak již bylo řečeno, je možné jedontlivé části libovolně nastavovat a vytvořit tak celou stěnu. Originální a svým způsobem jedinečný květináč je vyráběn francouzskou firmou Edition Compagnie a jeho představení veřejnosti je naplánováno na začátek ledna na přížské předváděcí akci se jménem Maison & Objet..

Toto schéma od H2O architektů znázorňuje, jak modulární jednotky, které dohromady vytvářejí zrcadlovou stěnu, fungují.