Vkusný úlet

Natálie Vopařilová
28. Březen 2018

Patchwork je technika šití, o které už mnozí z zajisté nás slyšleli. V principu funguje na sešívání různě barevných a vzorovaných látek k sobě tak, aby vznikl jeden kus látky, nebo konkrétní finální výrobek. Nejčastěji se touto technikou vytváří deky, přikrývky a potahy na polštáře, kapsáře a podobné textilní výrobky do domácnosti. Tato technika je velmi populární a rozšířená. Jistě znáte někoho, kdo má s patchworkem něco společného, nebo přinejmenším víte o patchwork workshopech, které se pořádají již na mnoha místech republiky. Ostatně není divu, že je patchwork tak populární - výsledné výrobky jsou vždy originální, zajímavé a nápadité. Tyto vlastnosti získávají výrobky na základě toho, jaký materiál, barvy, vzory a tvary jsou použity.

 

Patchworkem se inspirovala i mnohá designerská studia a začala vyrábět pohovky a křesla v opravdu odvážných barevných i vzorových kombinacích. Na trh tak přichází opravdu neotřelé kousky nábytku, které by si rozhodně zasloužily své místo v jakémkoliv interiéru. Čtete správně - v jakémkoliv. I v interiéru toho nejupjatějšího člověka by byl takový typ nábytku opravdu vkusný, možná dokonce až elegantní. Věřte, že patchwork nábytek bude slušet jakémukoliv typu obývacího pokoje. To proto, že sám o sobě je takový kousek tak výjimečný a v podstatě není možné, aby někam vyloženě zapadl. Ba právě naopak! Takový nábytek tak výrazně nezapadá do interiéru, až člověk zjistí, že to je právě ten nejvhodnější kus nábytku, který mohl použít. Může to znít trochu šíleně, ale co si budeme nalhávat, patchwork je tak velký a originální úlet, že to ve výsledku dává svůj smysl.

 

Pokud se i přes tento fakt bojíte vstoupit do světa divokých vzorů a šílených barevných kombinací, ale patchwork se vám sám o sobě líbí, je tu mnoho možností, jak se tohoto typu nábytku nevzdávat. Řešením je patchwork nábytek v mírnějších barevnějších nebo vzorovějších provedeních. I to je pro vás příliš? Není vůbec žádný problém podívat se na internetu i po již zmiňovaných doplňcích. Konkrétně po všelijakých polštářích, přehozech, kapsářích a dekách. Variant je nespočet, ať už mluvíme o nábytku samotném, nebo o různých interiérových doplňcích.

 

A perlička na závěr. Věděli jste, že patchworkem jsou inspirovány i tapety nebo dlaždičky? Že ne? pokud budete předělávat pokoje, rozhodně zvažte i takové varianty! Docílíte tak opravdu netradičního a hravého interiéru.