Přehlídka futuristického bydlení

Magdaléna Nečasová
13. Říjen 2015

Studio Gisele Taranto je brazilská kancelář zabývající se architektonickou tvorbou a městským územním plánováním. Založena v Riu de Janeiro v roce 1989, s dlouholetou zkušeností a praxí v oboru, vyniká nejen v Brazílii, USA, ale i po celém světě především díky svým rozsáhlým autorským studiím.
 
Existuje hned několik charakteristických znaků, prvků, přítomných ve všech projektech kanceláře Gisele Taranto. Patří mezi ně aplikované přírodní materiály, rozsáhlé osvětlení v interiéru a také použití vyspělých technologií. Práce na podobných projektech byla náležitě oceněna hned v několika národních i mezinárodních soutěžích.

Casa Cor Rio je jedinečný projekt, vytvořen v příležitosti oslav výročí 25 let na trhu práce. Práce na projektu začala již v roce 2005 a samotný projekt byl vystavěn v chráněné krajinné oblasti brazilského kulturního prostředí. Centrálním místem všeho dění je sada deseti domů, které jsou v současnosti považovány za skutečné umělecké dílo a svojí architekturou vymezují historickou část města Rio de Janeira a vlastně i celé Brazílie. 

Pro tento velmi významný projekt byli vybízeni ti nejlepší a nejslavnější architekti a designéři z různých uměleckých studií, aby navrhli a vytvořili prostory jednotlivých interiérů. Výsledek se dá přirovnat k módní přehlídce s nezvyklým množstvím použité kreativity a uměleckého cítění. 

Veřejnost může sledovat ta nejzajímavější řešení interiéru skrze velké množství uvolňovaných materiálů, technologií a vydařených uměleckých konceptů. 

Umělecké vyjádření a architektonické řešení této bytové jednotky by se dalo shrnout jedním slovem - nadčasovost.
Opěrné zdi byly v co největší míře omezeny a právě skladba stěn a stropu by měla u uživatelů vyvolat (skrze stupeň rozpracovanosti) tok těch nejrůznorodějších myšlenek. 

"Chceme, aby řešení interiéru vyvolalo diskuze a tok všemožných myšlenek, které by přímo i nepřímo mohly ovlivnit způsob našeho každodenního života. To, jak žijeme a budeme žít. To, co v budoucnost můžeme očekávat a co už se proměnilo v realitu." - popisuje autor.

Celým projektem se nese tahle hluboká myšlenka a divák bude moci nahlédnout do nejtajnějších koutů. 

Vzhledem k tomu, že v několika starších filmech byl svět v roce 2015 představován s auty a létajícími skateboardy, hledali umělci způsob, jakým se přiblížit k onomu budoucímu a očekávanému životu.

Pro všechny návštěvníky je tedy k dispozici teoretická cesta časem a představení nových a moderních nápadů. Pomocí QR kódů, které jsou umístěny na stěnách, může každý nahlédnout blíže k zajímavým projektům s podrobným vysvětlením.