Architektura v horách, která z každého udělá turistu

Magdaléna Nečasová
23. Září 2015

Extrémní klimatické podmínky na horách jsou odjakživa považovány za jednu z neodolatelných výzev pro architekty, inženýry a projektanty. V souvislosti s rizikovými přírodními vlivy je tedy důležité navrhnout budovy, které mohou odolávat extrémnímu počasí, radikálním teplotním změnám i členitosti terénu. Důležitými reakcemi na přírodní podmínky okolního prostředí je tedy hned několik bezpečnostních opatření, které musí architekti a inženýři při své práci zohlednit - drsné podmínky větru, sněhu, počasí, sesuvy půdy i terénu.

Uběhlo 120 let od instalace Aljaz Toweru na nejvyšší hoře Slovinska a Julských Alp, která je považována za symbol národa a vrchol národního parku Triglav. V reakci na toto významné jubileum byla vystavena nová útulna pod alpskou horou Škuta a právě této stavbě je celý článek věnován. 

Útulna je jednoduchý objekt, který má uspokojit základní lidskou potřebu v náročných horských podmínkách. Je to symbol jakéhosi útočiště a hlavně přístřeší. Vnější forma a výběr materiálů byly pečlivě zvoleny do extrémních podmínek. Pozice a orientace objektu byla vybrána s požadovaným respektem k okolní krajině - působí lehkým a nenarušujícím dojmem a přesto je pevně a účinně přikotvena k terénu tak, aby byla příroda nebyla příliš narušena. Kromě toho je vyroben vnější plášť z vysoce odolného materiálu a díky skelným vlánkům jsou betonové prvky schopny plnit všechny požadavky na estetiku, kvalitu materiálu a odolnost vůči všem klimatickým vlivům. 

Autoři projektu - Ofis Architects zajistili, že design interiéru diktuje skromnost, zcela podřízené funkci úkrytu poskytuje ubytování až pro osm horolezců.

Konstrukce se skládá ze tří modulů, z části pro umožnění přepravy a také programové rozdělení prostoru. První z modulů je považován za vstupní část, kde se nachází skladování a velmi malý prostor pro přípravu jídla. Druhý modul nabízí prostor určený ke spánku. Rozměrná okna na obou koncích poskytují překrásný panoramatický výhled na celé údolí i horu Škuta.

Vzhledem k povaze terénu byl přístřešek navržen jako série modulů právě kvůli možnosti jednoduššího transportu na horu. Celý prototyp byl postaven v dílně mimo cílovou krajinu. Tyto moduly byly sestaveny jako série robustních rámečků, které pak následně byly na místě vyztuženy a tím umožnily zvládnutelnou instalaci a méně invazivní základ. V zájmu zachování horské struktury jsou moduly upevněny na strategickém místě

Instalace útulny byla provedena studiem PD Lublaň Matica pomocí vrtulníkové dopravě a dozorem slovinských ozbrojených sil a týmem Horské služby. Doprava i montážní proces byl proveden během jednoho dne.