Vrba v zahradě? Známe 4 nápadité způsoby!

Natálie Vopařilová
29. Září 2015

Vrba. Půvabná rostlina s báječnými vlastnostmi. Jedná se o strom, který je díky svými jedinečným schopnostem vhodný pro jakoukoliv zahradu. Jeho dřevo je měkké, poddajné a obrostlá rostlina evokuje až pohádkovou atmosféru. Kolik z vás si při pohledu na tento okouzlující strom vzpomnělo na vyprávěnky z dětství, na vodníky a na mluvící rybky? Jistě mnozí z vás. Proč si tedy nepřipomínat ty krásné a bezstarostné chvíle dětství každý den? Vrbu lze v zahradě použít hned několika způsoby. Pokud nemáte místo na strom, nezoufejte! Na své si tady totiž přijde každý – rozlehlým i malinkým zahradám bude vrba opravdu slušet!

Dnešní ukázky jsou produktem firmy na plot, která se specializuje na tvorbu exteriérního vybavení právě z vrby, po domluvě i z jiných druhů měkkého dřeva.

1. VÝPLET NÁBYTKU

Tento způsob použití vrby si zajisté zamiluje každý. Vrbový výplet je jedinečnou dekorací nábytku a na zdobit může opravdu i tu nejmenší zahrádku. Stačí mít jen lavičku nebo stolek a osobitý kousek je na světě!

 

2. VSTUPNÍ BRANKY

Vstupní branky z živé vrby jsou taktéž jedinečným prvkem, který dokáže učarovat nejednoho zahrádkáře. Skvěle vypadají i na podzim a v zimě, kdy ji tvoří vrbové proutí. Na jaře a přes léto zas okouzlí obražené drobnými lístky, plné elánu a života.

3. ŽIVÉ ZAHRADNÍ STAVBY

Neobvyklý zahradní domek? Možná! Z vrby lze vytvořit i velmi zajímavé konstrukce. Názornou ukázkou mohou být právě tyto jedinečné realizace firmy na plot. Zruční pracovníci dokáží vytvořit například živé Igloo (dokonce i s tunelem!), Teepee, nebo například vrbové altány. K nostalgickým vzpomínkám na dětství jsme zase o krok blíž – neznám nikoho, kdo jako malý nechtěl mít svou tajnou skrýš!

4. PLOTY

Vrbové proutí má ještě jednu úžasnou vlastnost. Přes svou vzdušnost si stále zachovává razantnost. Uvažujete o novém plotu? Díky tomuto faktu je vrbové pletivo pro tento účel velmi vhodným kandidátem. Dodá vaší zahradě ráz, zároveň ji ale opticky nezmenší, pouze zútulní a vnese do ní odkaz ryzí přírody. V zahradě s díky pletivu zachováte soukromí.