Dřevo a bílá nad Letnou

Tomáš Čech
16. Březen 2018

Byt v domě z meziválečných let proměnili The Builders ze zašlé vzpomínky na důstojnou realitu. Nový majitel tak našel místo ke své tvorbě.


Autor: The Builders

Realizace: 2015

Plocha: 60 m2


Původně krásný funkcionalistický byt byl v minulosti rozdělen na dvě části. Jedna připadla jiné bytové jednotce, druhá zůstala samostatně. Po několika letech a nepodařených zásazích byt koupil americký experimentální hudebník žijící v Praze a oslovil architekty z kanceláře The Builders, aby obnovili zašlou slávu. Vstupní část byla rozšířena na místo spíže a toalety. Dostala novou terasovou podlahu, a tím pádem jasné vymezení. V místě původní koupelny vznikla toaleta nová a sprcha se přesunula do původně nevyužívaného rohu v chodbě. Více místa zbylo i na kuchyň a díky posunutí zdi se rozšířila i ložnice. Výrazným prvkem je okno z drátoskla, které přes ložnici propouští světlo do kuchyně. Povedlo se zachovat i některé původní prvky. Zrenovovalo se umyvadlo s nerezovou podnoží, obnovilo se původní kování. Úpravy to bylo někde větší, jinde pouze centimetrové. Architekti je v hudebním duchu daném investorem popsali takto:

 

„Původní funkcionalistický byt nabízel také několik funkčních samplů, ale jako celek nefungoval. Bylo třeba zesílit dobré části, utlumit špatné, vložit nové prvky a těmi vše propojit.“

autorská zpráva The Builders

 

„Jak se má poměřit nové se starým? Jaký mezi nimi má být vztah? Kdo má vyhrát a má vůbec někdo vyhrát? Proč uchovávat staré a proč ho doplňovat novým? A nebo nedoplňovat? Co od toho očekáváme? Proč provádíme rekonstrukce a renovace, proč jen nebouráme a nestavíme? Má to logiku? O co tím usilujeme?“

© Foto: Klára Žitňanská

 

Obytný prostor je s kuchyní plně propojen. Ložnici oddělují pouze subtilní posuvné dveře. V bytě takovéto velikosti je otevřenost příjemným faktorem, který pocitově zvětšuje prostor.

© Foto: Klára Žitňanská

 

I když byla kuchyně zmenšena, je v ní pořád dostatek místa. Na to, že je uprostřed dispozice, je v ní neuvěřitelné množství světla.

© Foto: Klára Žitňanská

 

Kuchyňskou linku tvoří rámová konstrukce s pracovní deskou, která je vyrobena z černého mastku. Ten byl zvolen na přání majitele podle jeho amerických zkušeností. Dole jsou pojízdné kontejnery tvořící úložné prostory. Lehkost a světlost podporuje absence horních skříněk a okno vedoucí světlo z ložnice.

© Foto: Klára Žitňanská

 

Původní umyvadlo je doplněno spádovaným terasem na podlaze a elegantním tlumeným odstínem mozaiky. Sprcha je vyznačena pouze baterií a sprchovou hlavicí. Neodděluje ji žádná vanička ani skleněná zástěna.

© Foto: Klára Žitňanská

 

Přímo za vstupními dveřmi je na zemi praktické teraso. Navazují na něj nové parkety, které najdete v celém bytě. Úložné prostory jsou maskovány vestavěním do zdi a koupelnu se sprchou prosvětlují dveře z drátoskla.

Nevyhovující vstup a malé hygienické zázemí. Kuchyně bez světla a malá ložnice. Zašlá sláva byla vidět snad jen v několika málo detailech.

Vstupní a hygienická část prošla radikální změnou – jak dispoziční, tak materiálovou. Kuchyně je nově prosvětlena vnitřním oknem opět z drátoskla a ložnice získala prostor navíc.