Vše v jednom

Tomáš Čech
20. Září 2015

Představte si, že máte jeden pokoj a potřebujete do něj vtěsnat několik funkcí najednou. Neřešitelné? Architekti z kanceláře The Builders vše vyřešili jedním dřevěným boxem, který slouží z každé strany jiné funkci.


Autor: The Builders

Realizace: 2012

Plocha: 37 m2


Malý byt na pražské Flóře investor pořídil za účelem pronajímaní, v budoucnu zde možná budou bydlet jeho děti. Nejdůležitější změny se odehrály mimo hlavní prostor tohoto jedno pokojového bytu. Hygienické zázemí se spojilo do jedné velkorysejší místnosti a komoru nahradili vestavěné skříně v chodbě. Oba prostory propojuje pískované sklo tvořící stěnu sprchového koutu. Bezpochyby odvážné řešení. Podobné propojení prostor nabízejí i posuvné dveře vedoucí z obou místností do hlavního pokoje. Jejich plochu tvoří makrolon. V obytném prostoru je pak umístěn velký dřevěný box, skrývající celkem tři funkce – spání, vaření a práci.

„Pracovat s neomezenými možnostmi je snem mnoha tvůrců. Pokud však hledáte nápaditá a originální řešení, většinou vznikají v přesně opačných podmínkách. Překážky a obtíže vedou k nutnosti přemýšlet a pracovat s důmyslnějšími způsoby, než jaké jsou viditelné na první pohled. Výsledky bývají sice neopakovatelné a šité na míru jednomu prostoru či místu, přesto však mají svůj důležitý význam. Otevírají totiž nové obzory a pohledy na věc. Ukazují, jak důležité je dívat se na věci s pochopením a specifickým okem. To platí nejen pro architekturu, ale snad pro všechny oblasti lidského bytí.“

Koncept prostorového řešení je založen na myšlence umístit vše, tedy spaní, práci a vaření, do jednoho boxu. Okolo pak zbude více místa na všechno ostatní. Investor ideu odsouhlasil na samém začátku, ztotožnil se s ní a podporoval ji po celou dobu projektu. 

Svérázným prvkem je podlaha z marmolea, které vybral sám majitel. Navrhl ho Richard Hutten a architekti přiznávají, že sami by neměli odvahu ho v prostoru realizovat. S výsledkem jsou ale spokojeni všichni.

Pracovní místo je osvětleno praktickým a ekologickým LED systémem. Vzhledem k velikosti celého bytu je více než velkorysé.

Na druhé straně funkčního boxu je umístěna malá kuchyňská linka s nerezovou pracovní deskou. Ta je navíc svařena se dřezem a vytváří tak jeden celek beze spár. Ty jsou vždy zdrojem problémů s čištěním.

Do vstupní chodby je umístěno velkoformátové zrcadlo a pískované sklo vedoucí do sprchového koutu. Prostor se tak opticky mnohonásobně zvětšil. Úložné prostory jsou dimenzovány tak, aby se do nich vešla nejužší pračka na trhu. Od obvyklého měřítka šatního ramínka bylo nutné, vzhledem k prostorovým možnostem, upustit.

Co největší zrcadlo a co největší průhled skrz pískované sklo. Koupelna získala úplně jiné dimenze a dosáhla současných standardů. Zajímavostí je podlaha sprchového koutu z dřevěných prken – musí to být nesmírně osvěžující pocit pro nohy.

Na porovnání původního a současného půdorysu je vidět, že změny nebyly zásadní. Vše se jen trochu utřepalo o urovnalo. Zvětšila se předsíň, koupelna a toaleta se spojily v jednu místnost. Jednoduchým pohledem vám dojde, že díky změnám je všude tak nějak více místa.