Farma Čapí Hnízdo

Natálie Vopařilová
12. Březen 2018

Původně se jednalo o zemědělskou usedlost a lihovar. Objekt ale prošel velkou změnou a nyní jsou z něj opravdu zajímavé mnohoúčelové prostory.

 

Zrekonstruovaný areál  je jedinečný zejména díky stavbě, která vypadá jako čapí hnízdo. Od této architektury je odvozen i jeho název. Areál se nachází přibližně 50 kilometrů východně od Prahy. Nabízí hned několik možností, jak ho lze využít. Nejednou z nich je možnost ubytování v hotelu. K tomu se váže mnoho doplňkových prostorů pro různé aktivity. Jako příklad lze uvést například bowlingové dráhy, bazény, golfové hřiště a nebo tenisové kurty. Občerstvit se můžete v restauraci, tedy původní budově lihovaru.  Areál Čapí Hnízdo nabízí prostory sloužící jako vzdělávací centrum. V areálu se nachází také ekocentrum. Důležitou budovou je jízdárna alias čapí hnízdo, která je dominantou celého areálu. V areálu se dají pořádat svatby, rodinné oslavy, nebo třeba firemní večírky.

 

Nebyla by to farma bez zvířat. Setkát se tu můžete zajisté s koňmi, to je celkem zřejmé, vzhledem k tomu, že nejdominantnější budouvou farmy je již zmiňovaná jízdárna evokující čapí hnízdo. V ekocentru se ale návštěvníci seznamují s výrazně větším množstvím zvířat. Ubytována tam jsou hospodářská zvířata, zachránění ptáci ze širokého okolí, nebo například liška, vydra, či divoké prase. 

 

Proč čapí hnízdo? Důvod je jednoduchý. Jednak jde o to, aby architektura odpovídala tamějšímu prostředí a krajině. Mimo jiné se do této oblasti se pravidelně vrací čápi z Afriky. Jedná se pak trochu o alegorii- Areál Čapí Hnízdo se snaží vytvořit prostředí, kam se budou rádi vracet nejen čápi ale i lidé.

 

Není divu, že je stavba velmi populární a získala již mnohá ocenění. Pro své netradiční vzezření byla například nominována do architektonické soutěže Stavba roku 2010 a roku 2011 se na Světovém festivalu architektury v Barceloně dostala mezi nejlepších deset staveb.

 

Objekt velmi příjemně zapadá do okolní krajiny. Nabízí mnoho zážitkových aktivit a výukových programů a výborné občerstvení. Mimo jiné i nádhernou podívanou a skvělý zážitek. Schválně, kolik vašich známých nebo přátel bylo někdy v hnízdě? A navíc čapím?