Jak vypadá architektura, která nemá stanovená pravidla?

Magdaléna Nečasová
13. Září 2015

Architektonické studio Jackson Clements Burrows Architects (JCB), se sídlem v australském Melbourne, je známo poskytováním jedinečného designu, výjimečné architektury, urbanismu a interiérového návrhářství.


Jackson Clements Burrows Architects bylo založeno v roce 1998 architekty Timem Jacksonem, Jonem Clementsem a Grahamem Burrowsem. Tento nově vytvořený druh spolupráce začal vytvářet a zkoumat velmi inovativní architekturu a principy ekologicky udržitelného designu.

V současnosti studio JCB zaměstnává přibližně 35 architektů a interiérových návrhářů, což značí velmi pestrou škálu zkušeností s projekty všech druhů. Hlavní záměr tvorby architektů spočívá především v nezvyklých inovacích prostřednictvím zkoumání nových možností. Dalším důležitým faktorem je snaha zajistit skutečnost, že každý projekt bude ve výsledku jedinečný právě kvůli svým nezvyklým vlastnostem

Konstrukční schéma projektů připisovaných studiu Jackson Clements Burrows Architects se nikdy neshodují s klasickými systémy běžných budov. Důraz je kladen na citlivou stránku architektury, která je vždy v souladu s klimatickými podmínkami zastavovaného místa.

JCB je odjakživa široce uznáváno prostřednictvím australských i mezinárodních designových časopisů a publikací. Jejich práce byla vyzdvižena také díky mnoha oceněním od australského institutu architektury a průmyslového designu za portfolio designových projektů a architektury obytných, komerčních a industriálních budov.

Velmi zajímavým projektem od studia Jackson Clements Burrows Architects je bydlení s názvem Hampton House

Tento dům byl na výstavbu mimořádně náročný. Důvodem byl jeho experimentální a geometrický design již několikrát zmíněného melbournského studia. 

Dřevěné obložení exteriéru celého domu je jedním z nejvýraznějších prvků této architektury. Velký zapuštěný bazén v zadní části domu pomáhá vyvolat dojem připomínající spíše sochařské dílo, než luxusní domov.

Design domu neměl stanovené pevné hranice, což umožnilo úspěšně prolomit hranice moderní architektury. 

Autorská práva na fotografie jsou připisována fotografu Johnu Gollingsovi.