Jak asi žije sběratel komiksů?

Magdaléna Nečasová
11. Září 2015

Architektonické studio H2O Architectes se snaží vytvořit řešení, které bude na konci vývoje působit jasným, čistým a zřetelným dojmem. Přes svoji jednoduchost a čistotu bude projekt vždy výsledkem práce a mnoha diskuzí mezi různými členy architektonické agentury a samotnými klienty. Ve všech projektech je kladen důraz na řešení velmi citlivých a důležitých otázek jako je ochrana životního prostředí a udržitelný městský rozvoj. Jedná se o druh problémů a otázek, které musí být vždy zohledňovány a začleňovány do celého kreativnáho procesu myšlení.

Každý projekt se tak stává již od počátku experimentální půdou, kde i jednoduchá linie nakreslená architektovou tužkou a slovo padlé mezi projektantem a klientem postupně nacházejí své místo. V závislosti na povaze veškerých faktorů, které projekt ovlivňují, projekty a architektonická tvorba nabízejí rovnováhu všech zastavěných prostorů.

Výjimečností všech projektů je nepochybně funkčnost prostoru, který je navržen ve spolupráci s klientem. Sám klient pomáhá architektům objevit možnosti i kvalitu spravovaného objektu. Tento společný přístup architekta s klientem dodává všem projektům pečlivě propracovaný, ale přesto hravý ráz.

Jedním ze zajímavějších projektů tohoto studia je hravý pařížšký byt.

Jedná se o obydlí vášnivého sběratele kreslených komiksů, který si přál žít v čerstvém prostředí, jež bude vyzařovat klidným dojmem navzdory skutečnosti, že jeho původní prostor byl zchátralý, jeho geometrie matoucí a místnosti nepravidelně dělené.

Původní byt se skládal ze 6 pokojů stlačen do 60 metrů čtverečních. Samotný vstupní prostor má 5 čtverečních metrů a je přístupný ze 7 různých dveří.

Nový design nabízí velký kontinuální a otevřený prostor, který je architekty rozšířen a stává se tedy ještě složitější v závislosti na orientaci světových stran a dalšího využití.

Tyto výrazné a originální odchylky od běžných bytů jsou definovány variabilní geometrií a různými tloušťkami stěn se zabudovanými policemi
Všechny tyto stěny a přepážky jsou zpestřeny úložnými prostory, výklenky a dutinami, které se od sebe vzájemně liší svojí velikostí, tvarem a barvou. Každý z nich má v bytě svoji jedinečnou funkci. Většina z nich je v této době obsazena velkou sbírku komiksů.

Autorská práva na všechny fotografie jsou připisována fotografu Julienu Attardovi