Malé pohodlí

Tomáš Čech
3. Září 2015

Berlín je dnes nesmírně populární na všech frontách. Ateliér spamroom zde navrhl rekonstrukci malého bytu a přidal prvky jugenstilu.


Autor: spamroom + johnpaulcoss

Realizace: 2015

Plocha:  21 m2

Místo: Berlín I Německo


Téma malého, vlastně až minimálního bydlení vždy vede k nápaditým řešením. Je zkrátka nutné na malý prostor dostat co nejvíce funkcí a věcí. V případě bytu v berlínské čtvrti Moabit se to povedlo díky nízké vložené konstrukci, která ukrývá zádveří a koupelnu, a mezaninu pro spaní nad ní. Vzniklo tak trochu více půdorysné plochy a majitelka může volněji dýchat. Obě části propojuje neuvěřitelně subtilní kovové schodiště. Plech, ze kterého je vyrobeno, má pouhých 5 mm. Poměrně „luxusní“ je velikost a vybavení kuchyně. Aspoň tedy vzhledem k celkové velikosti bytu. Parapety obou oken jsou plně využity. Na jednom je místo pro bylinky, druhý slouží jako pracovní stůl. Odkazem k době vzniku celého domu, ve kterém se byt nachází, je použití několika prvků ve stylu jugendstil – je zde krásný lustr, část obkladů v koupelně a další prvky.

„Máte rádi staré fotky? Vzpomínáte při jejich prohlížení na léta dávno minulá? Je to fajn, že? Co kdybychom něco podobného provedli i s vašim bydlením? Co kdybychom chytrým způsobem připomněli minulost? Mohli bychom ponechat původní prvky? Dokážete si představit trochu historických kachliček v koupelně? A nebo starý lustr v pokoji? Kdyby jste si mohli vybrat jakoukoliv dobu nebo styl, co by to bylo? Může být soudobost ukotvena minulostí? Není to pouze laciné využívání něčeho existujícího? Musíme být pořád moderní? Můžeme být historizující? Je to legitimní cesta?“

Nábytek v bytě tvoří v podstatě jeden velký blok. Je to elegantní řešení pro malé prostory, které opticky zvětšuje.

Vzhledem k celkové velikosti bytu nabízí kuchyňská linka poměrně velké množství prostoru a veškeré potřebné technické zázemí. Na parapetu se počítá i s místem na bylinky.

Do mezaninu nad vstupem vede neuvěřitelně subtilní schodiště. Architekti samotní o něm mluví, jako by bylo poskládané z papíru.

Koupelna je skryta hned u vstupu, pod horním mezaninem. Je zde pohodlná sprcha, velké umývadlo a toaleta. Na části stěny jsou kachličky ve stylu jugendstil.

Díky světlíku ve vloženém stropě má koupelna přísun denního světla. Obložení ze zrcadel jen umocňuje dosažený efekt.

Hned vedle vstupu je koupelna s toaletou. Kuchyně, umístěná za rohem, má své vlastní „soukromí“. Zbývá velký volně využitelný prostor.

Světlá výška koupelny a vstupu je navržena na úplné možné minimum. Díky tomu vznikl nad nimi prostor pro spaní. Důmyslně vymyšlený světlík přivádí světlo do koupelny.