Elegance ve slezské metropoli

Tomáš Čech
4. Září 2015

Elegantní bydlení v centru Opavy zařídili pro své klienty Henkai Architekti. Klasický interiér z počátku století zkombinovali se soudobými prvky a vznikl přesvědčivý a elegantní interiér.


Autor: Daniel Baroš a Michal Nejezchleb I Henkai Architekti

Realizace: 2014 - 2015

Plocha:  91 m2


Majitelé si své nové bydlení vybrali, po konzultaci s architekty, podle polohy. Pán domu může pěšky chodit do práce a do centra Opavy je to chůzí jen pár minut. V domě z počátku století byt zabírá celou půlku jednoho podlaží. Původní dispozici bylo potřeba pozměnit. Dokonce byl vytvořen jeden pokoj navíc – uspořádání 3+1 se změnilo na 4+1. Vznikl velkorysý obytný prostor s rozlehlou kuchyní a jídelnou. Obytná část na jihu je od zbytku bytu oddělena úzkou chodbou a má tak dostatečné soukromí. Jsou zde tři ložnice, tak aby rodiče i všechny děti měli své vlastní pokoje.

Celý byt propojuje olejovaná dubová podlaha. Některé části jsou renovované, jiné repasované. Povrchy v hygienickém zázemí jsou z lakované cementové stěrky. Ve všech prostorech je na míru navržený nábytek z matně lakované MDF desky. Veškeré stoly v bytě jsou navrženy na míru právě pro tento byt. V budoucnu přibudou obrazy a sbírka motýlů majitele.

„Kolik máte sousedů? Jaká je ideální velikost domu? Byt v Opavě ve stavbě z počátku století má celkem 8 bytů. Představte si, že znáte všechny sousedy jménem. Navíc znáte i jejich děti. Víte, kdo by se mohl pohybovat po schodišti a kdo tam nemá co dělat. Když vidíte auta před domem, je vám jasné komu patří. Když se bude někde potloukat neznámý člověk, zřejmě si ho všimnete. Máte společný majetek a můžete s ním kvalitně nakládat. Když někdo zašpiní chodbu, hned ji uklidí. Není totiž v domě anonymním jedincem. Na společném dvoře můžete podnikat různé aktivity. Kdyby jste si ho chtěli zabrat pro rodinnou oslavu, můžete požádat sousedy a ti vám snad vyjdou vstříc.… Je toho víc. Důležité je, aby měřítko sousedství bylo takové, že je ho jednotlivý člověk schopen obsáhnout a vnímat. Ulehčí se pak spousta věcí.“

Hlavním motivem bytu je prostorná knihovna. Její délka je krásných 6 metrů a vejde se do nich spousta knih pana majitele. Vše ještě doplní obrazy a sbírka motýlů. Osvětlení dokazuje tvrzení, že v jednoduchosti je síla.

Z obytné místnosti vidíte až do útrob bytu. Máte tak přehled o veškerém dění. Zadní část je však pocitově oddělena úzkou chodbou, která je důležitým předělem zajišťujícím dostatečné soukromí.

Přímo nad kuchyňskou linkou je okno, které pracovní plochu krásně prosvětluje. Navíc se při vaření můžete bavit výhledem ven. V popředí obrázku je vidět výškově nastavitelný lustr, pod kterým je jídelní stůl. Když večeříte, můžete si tak vytvořit požadovanou intimní atmosféru.

Kuchyňská linka je navržena naprosto jednoduše, až v minimalistickém duchu. Čistě bílé skřínky jsou zkombinované s mramorovanou pracovní deskou. Nejsou zde žádné úchytky.

I v ložnici pokračuje velmi jednoduchý styl. Noční stolek byl navržen speciálně pro tento byt. K pokoji přiléhá prostorný balkón, který bude sloužit k odpočinku a pěstování květin nebo bylinek.

V hygienickém zázemí nenajdeme klasické obklady, ale šedě lakovanou cementovou stěrku. Nemusí nás trápit žádné spáry a problémy s nimi.

Původní stav plně odpovídal době vzniku, tedy počátkům našeho století. Je zajímavé, že v této době byl byt vybaven samostatnou toaletou, pro denní část bytu. To dnes bohužel mnohdy není samozřejmost.

Při vstupu je situováno dostatečné množství úložných prostor a WC pro denní část bytu. Následuje kuchyně s jídelnou a přes široký průchod lze vstoupit do prostorného obývacího pokoje. Ten směřuje na sever. Na jižní straně bytu, směrem do dvora, je situována noční část bytu. Jsou zde tři ložnice a samostatná koupelna. Všechny místnosti zde směřují do chodby, která je pocitovým předělem mezi veřejnou a soukromou částí bytu.