Kamenné zídky vytváří jedinečnou zahradu

Natálie Vopařilová
8. Září 2015

Že ještě ve vaší zahradě nemáte kámen? Ale to je velká chyba!

Věděli jste, že zahradní zídky jsou záležitostí starou již stovky let? Dříve se stavěly z kamenů sesbíraných na poli za účelem zužitkovat je. Zárověň se jednalo o způsob, jakým si lidé hraničili své pozemky. Ostatně hraničení pozemků přetrvává dodnes, i když už se místo kamenů používá spíše pletivo. Dnes vnímáme kamenné zídky především jako dekaroci, ale stále mají svůj funkční účel. Jedná se o skvělý způsob, jak se vypořádat s nerovným terénem!

 

Taková kamenná zídka dokáže vaší zahradu překvapivě oživit! Takže pokud i vy máte v zahradě problém s nerovným terénem je na čase proměnit tento nedostatek v přednost zahrady. A pokud kamennou zídku doplníte koflíky s pestrými květinami, nebo přímo na d ní vytvoříte záhonek, rozhodně neprohloupíte! Zídka bude působit velmi efektně i vedle zahradní cestičky. Z tomto případě se naskýtá možnost pohrát si s barvami a tvary a oba prvky sladit. Tím docílíte profesionálního vzhledu!

 

Zídku je ale potřeba ladit také s celou zahradou a obecně exteriérem domu. Vliv na výsledný efekt  má především fasáda domu, rostliny v táhonu, již zmíněná zahradní cesta a v neposlední řadě také umístění zídky. Umístění je důležité zejména v poměru světlo-stín. Když totiž vyberete tmavý kámen a zídku vytvoříte v místech zahrady, kam dopadá málo světla, může se stát, že se vaše zahrada opticky zmenší. Pokud je to možné v ohledu s ostatními faktory, je lepší volit spíše světlé nebo barevné kameny, která zahradu opticky zvětší a rozveselí ji.

Co je třeba také rozmyslet je tvar jednotlivých kamenů. Preferujete spíš přírodní vzhled, nebo pravidelně sekané kameny? Výběr je opět na vás, důležité je ale myslet na okolní prostředí.

 

V některých případech je možné, že pouze jedna zídka bude v zahradě působit rušivě, ať už zvolíte jakékoliv provedení. To ale není důvod, proč se zídky vzdávat! Vytvořte tedy dvě a více zídek tak, aby společně zahradu doplňovaly. Tím, že jich bude více, bude prostor vypadat vyváženě. Pokud nemáte možnost udělat na zahradě více zídek, než jednu, můžete problém řešit vhodnými doplňky. Například stejnými květinami v různých koutech zahrady. Možností je nespočet.

 

Jestliže se stále bojíte, že zídka bude v zahradě působit tvrdě, jsou vaše obavy zbytečné. Vhodnou barvou i tvarem kamenů můžete docílit toho, že zídka nebude takzvaně "bít do očí". A pokud i přes tento fakt nemáte odvahu, nabízí se jednoduchá řešení! Zídku můžete skvěle spojit s vaší zahradou pomocí rostlin. Vhodný druh rostliny nechte prorůstat zídkou! Docílíte tím skvělého kompromisu mezi neživou a živou přírodou.

 

 

Pokud toužíte po opravdu profesionální zahradě a nechcete riskovat, nabízí se možnost poradit se s profesionály. Konzultaci, návrhy a realizace vám poskytne spousta firem zaměřujících se na zahradní architekturu. Ceny se v závislosti na firmách a lokalitách liší. Většinou se ale jedná o poměrně malé částky, vzhledem k tomu, jaký výsledek tím získáte.