Návrat do minulosti nenásilným a jednoduchým způsobem

Natálie Vopařilová
15. Únor 2018

Chrliče už nemusí být pouze záležitostí hradů a zámků. Dnes je používají taktéž restaurace a hotely a mohou zdobit i váš dům.
Jedná se efektní zakončení okapů. Váš dům bude rázem mnohem osobitější a originálnější. Schválně, kolik znáte lidí, kterým zdobí dům dračí hlava chrlící proud dešťové vody


Velké nebo malé, z různého materiálu. Je jen na vás, z jakého kovu si necháte chrliče zhotovit, jakou budou mít velikost a o jaký objekt se bude vlastně jednat. Šelma, had, nebo drak? Výběr je jen na vás! Inspiraci najdete nejen v tomto článku, ale také na historických stavbách. Katedrála svatého Víta je v tomto ohledu rozhodně skvělou inspirací, není-liž pravda?

 

Chrlit vodu ale nemusí jen hlava nějakého tvora. I pouze okřídlený konec okapu podtrhne vnější vzhled vašeho domu a zaujme nejednoho kolemjdoucího.

 

Chrliče si můžete zhotovit i sami doma. Je k tomu potřeba jen trochu zručnosti, přesnosti a trpělivosti. Pokud se na to ale necítíte, nemusíte se chrličů hned vzdávat. Stačí požádat šikovného známého, uměleckého klempíře nebo firmu, která se zaměřuje na realizace střech a okapů. Jistě vám rádi vyjdou vstříc, protože se v mnohých případech jedná o firmy, které dělají na zakázku.

 

Při volbě materiálu, velikosti a motivu ale stále dbejte na to aby chrlič nenarušoval atmosféru vašeho bydlení. Naopak se snažte docílit toho, aby byl i přes jeho osobitost a extravagantní vzhled nedílnou součástí exteriéru a zdůrazňoval všechny jeho přednosti.