Kočičí voliéra

Natálie Vopařilová
31. Srpen 2015

Mnozí majitelé koček zajistě ocení kočičí voliéry. Že jste o tom dosud neslyšeli? Voliéry pro ptáky jsou známou záležitostí, ale kočičí voliéru jen tak nikdo nemá. Přitom její výroba není náročná a zajistíte tím vaší kočce bezpečí a možnost, trávit den venku. A nezáleží na tom jestli máte jednu nebo dvacet koček. Každá to ocení, i šlechtěná, i "venkovská".


Kočičí voliéry jsou nejčastěji využívané především v kočičích hotelech a útulcích. Zdravým i zraněným kočkám jakékoliv rasy v nich nehorzí žádné nebezpečí a mohou být venku, ve svém přirozeném prostředí. 


Kočičí voliéra může mít různé rozměry. Ty se liší v závislosti na tom, kolik koček v ní bude ubytováno. Voliéra jakýchkoliv rozměru čítající jakéhokoliv množství koček nesmí ale postrádat tu nejdůležitější věc. Tou jsou, jak jinak, prolézačky. Za ty není nutné utrácet v obchodě tisíce. Kočičkám bohatě postačí palety, koberečky, polena, větve nebo třeba lana. Vyhrají si opravdu s čímkoliv. Důležité je, aby se po tom dalo šplhat, aby se do toho dalo schovat, aby se na tom dalo ležet a vyhřívat kožíšek, nebo například brousit drápky. Také nezapomeňte na bedýnky a krabice, do kterých se kočky mohou schovat, při nepříznivém počasí. Stačí opravdu jen málo k tomu, vytvořit funkční voliéru a tím jedinečný domov pro vaše kočičí miláčky.

 

Kočičí voliéru lze zhotovit na vydlážděném povrchu, ale i obyčejném trávníku. Pokud zvolíte spíše upravený a vydlážděný povrch, tak schovávačkami a prolézačkami opravdu nešetřete! Ve vysoké trávě si mohou kočky hrát a schovávat se bez sebemenších problémů. Stačí jim pak už jen pár prolézaček a schovávaček. Ale vydlážděný povrch je holý a pro vaše kočky poměrně nezáživný a nudný.

Příjemným oživením voliéry bude zajisté jezírko. Kočky z něj mohou pít a hrát si s vodou. Nic nezkazíte ani tím, pokud ve voliéře nechaté vyrůst malé stromky. Dbejte ale na to, aby byly pro kočky bezpečné a nemohlo se jim nic stát, když sní pár lístků.

Vysoká tráva je taktéž důležitým prvkem ve voliéře. Kočky si jejím požíváním čistí trávicí trakt. Pokud vaše voliéra není postavená na travníku, využijte k jejímu vypěstování koflíky a květináče. 

 

Kočičí voliéry jsou zkrátka praktickým řešením, jak zařídit kočkám bezpečný pobyt venku. Není to náročné a vaše kočka vás za to bude milovat.