Bílá – zaklad jemnosti, něžnosti a elegance

Laura Kučerová
23. Březen 2018

Návrháři: Egue y Seta (Daniel Pérez + Felipe Arauio)

Lokalita: Passeig v Sant Joan (Barcelona, Španělsko)

Termín dokončení: 2014

Fotograf: Victor Hugo


 

 

Realizace od Egue y Seta vždy něčím překvapí. Vynikají neobyčejným designem, který dokáže působit romanticky, ale přesto moderně a nadčasově. Ne jinak je tomu v případě bytu, který se nachází v Sant Joan (Barcelona, Španělsko). Celková dispozice interiéru o ploše 75 m2 nabízí dostatek úložného prostoru, ale i místa k relaxaci a odpočinku. Vstupní část nás zavede přímo na úzkou chodbu, prosvětlenou polohovatelnými lampami.

 

Zde potkáváme dveře do koupelny a ložnic. Naše kroky směřují ale dál - k otevřenému a vzdušnému obývacímu pokoji. Dynamicky tvarovaný strop, obrovské francouzské dveře, obnažené cihlové zdivo a nábytek z masivu vytváří jakýsi nádech provensálského stylu, kde eleganci narušuje typická španělská mozaika. Divokost, nespoutanost a vášeň vzorovaného koberce a dlažby nijak nerozbíjí celkovou atmosféru. Ba naopak. Utváří další vrstvu, která se nabaluje na jednotný základ – bělostný odstín, symbolizující jednoduchost a čistotu.

 

Ne jinak je tomu v případě kuchyňského koutu, který je sice menších rozměrů, přesto ale nabízí vše potřebné. Černá pracovní deska byla navíc rozšířena o volně stojící pultík z masivu, ke kterému korespondují i police s nádobím. Motiv pohledového zdiva je znovu zopakován, tentokrát v podobě lesklého, hladkého obkladu, jež spolu s popisovací tabulí vytváří kontrast k základní světlé barvě.

 

V ložnici a koupelně se pak objevují o něco pestřejší akcenty. Tapeta v barvách duhy a azurový obklad ozvláštní každou místnost, která je nedostatečně prosvětlena.