Něco nové, něco retro

Tomáš Čech
14. Únor 2018

Tereza Nová zkombinovala ve starém bytě nové a jednoduché prvky s elegantním retrem. Vše provedla lehce, s nadhledem a odvahou. Výsledek je přesvědčivý ve všech měřítkách.


Autor: Tereza Nová I Zábran Nová architekti

Studie: 2013

Realizace: 2013


Majitel si své bydlení vybral především kvůli jeho poloze ve velmi oblíbené a příjemné plzeňské čtvrti Slovany. Byt samotný už tak kvalitní nebyl, a proto se rozhodl pro jeho kompletní rekonstrukci. Cílem bylo přizpůsobit vše soudobým požadavkům a především prosvětlit původně ponurý interiér. Architekta Tereza Nová zvolila co nejsvětlejší povrchy, které použila do pozměněné dispozice. Propojila jednotlivé místnosti a doplnila je o úložné prostory. Majitel sám si pak vyhledával, pořizoval a repasoval staré kousky nábytku, které dotvářejí obraz celého bytu.

„Je skvělé, jakou knihovnu v plzeňském bytě na Slovanech najdeme. I já sám bych si takovou přál. Samotný nábytek, ale není tak důležitý, jako jeho obsah – knihy. Pokud dobře vybíráte, je v nich neuvěřitelné množství moudrosti a zkušeností, které není ani trochu jednoduché načerpat někde jinde. Přečíst si knihu je podobné, jako když potkáte člověka a hodiny s ním rozprávíte. Jak jsem již psal, je důležité vybírat správné lidí a umět mluvit. Bohužel to dnes jen málokdo mladé lidí učí a připravuje je tak o velké množství poznání. To platí pro všechny budoucí dospělé, nejen studenty architektury. Na ně však svým textem mířím.“

Chodba, stejně jako kuchyně, je skoro celá bílá – matná výmalba, lesklá litá podlaha a dveře. Tmavý a stísněný pocit původního interiéru je nenávratně pryč. Celek doplňují retro kousky či umělecké předměty.

Takto velká knihovna se dnes jenom tak nevidí. Obyvatelům patří pochvala. Retro kousky nábytku jsou zcela záměrně datovány do doby vzniku samotného domu. Vybíral je a nechával repasovat sám majitel.

Velké množství světlých povrchů doplňuje velkoformátové okno do koupelny. Všimněme si drobného schodu, který odděluje kuchyň a obytnou část. Bezbariérový prvek to zrovna není, ale vytváří zajímavou dynamiku.

Takový průhled chce odvahu. Odměnou je neuvěřitelná intenzita světla v koupelně. I zde je dostatečné množství úložných prostor.

Také v ložnici najdeme kombinaci jednoduchých povrchů s retro prvky - sympatická tapeta, noční stolek a postel s kovovým rámem v popředí.

Architektka prvně zrušila nesmyslnou chodbu do kuchyně, kterou nahrazuje průchod přes obývák, a na její místo rozšířila koupelnu. Ta tak získala přijatelné rozměry. Následně do ni prorazila okno, díky kterému je zde i dostatek světla.

Na půdorysu původního stavu je jasně vidět komplikovaně řešená kuchyň a miniaturní rozměry hygienického zázemí. Dnešním většinovým představám neodpovídá ani striktní oddělení místností.

Návrh obsahuje poměrně velké množství úložných prostor. Velkoryse je také řešen obývací pokoj. Vstupní chodba má pouze nezbytné rozměry, ale díky vhodné volbě povrch nepůsobí stísněně. Viz. předchozí obrázky.