Jak vytvořit ze starého zubního studia moderní byt?

Magdaléna Nečasová
17. Únor 2018

Na horním patře milánské buržoazní budovy se nacházelo malé zubní studio, které bylo pomocí architektonického studia +R Piuerre přeměněno na dvoupodlažní apartmán. Navzdory své malé velikosti a striktnímu rozdělení místností měl prostor dobrý potenciá pro bydlení především díky přítomnosti oken na třech různých světových stranách. 

 

Jedinečnost rekonstrukce spočívá v podkrovním patře, které bylo nastaveno na původní podlaží. Tam se momentálně nachází kancelářský kout a ložnice se šatnou.


Díky dobré orientaci a poloze bytu na okraji budovy je zajištěn celodenní přísun přirozeného osvětlení a další možnosti větrání pomocí dvou střešních oken. 

Projekt se vyznačuje velkou volností a transparentností prostoru: jediným neprůhledným prvkem je uzavřený blok v jádru v nižším patře apartmánu. Tento centrální blok se stal dělícím prvkem mezi obývacím pokojem na jihu a kuchyní s jídelnou na severní straně.

Bílé ocelové schodiště podtrhuje modro-šedé zbarvení stěn. Přepážka mezi ložnicí v horním patře a kuchyní na nižší úrovni je vyrobena z polykarbonátových desek.

Vstupní chodba je tvořena dvěma úzkými stěnami. V původním uspořádání prostoru zde byla úplná tma. Stěny tedy byly ošetřeny dvěma různými způsoby, aby prostor působil větší. Na jedné straně je umístěno zrcadlo, které opticky zdvojnásobuje šířku koridoru a na druhé straně se nachází tapety Woods Cole & Son.

Některé základní nosné prvky jsou pečlivě navrženy. Část schodiště je maskovaná a na tmavším pozadí vystupuje jako list papíru. Okraje horního patra jsou uzavřeny tenkou ocelovou podlahovou lištou, která v blízkosti schodiště funguje jako zábradlí a nosník pro stůl.

Kuchyně je navržena na míru. Nižší blok obsahuje veškeré kuchyňské vybavení a je umístěn na kratší straně, takže je možné vařit a dívat se oknem ven. Na druhé straně je méně široký blok se dvěma různě velikými skříněmi a lavicí.


Dvě odlišné funkce stran místnosti jsou zdůrazněny různými barvami kuchyňské desky, které se na rohu překrývají.


V každém pokoji je nábytek řešen kombinací lesklých a hladkých materiálů na povrchu.

Umělé osvětlení s výjimkou závěsných žárovek na jídelním stole je vždy nepřímé a světelné zdroje jsou umístěny a zabudovány ve vybraných místech apartmánu. 

Podkroví se vyznačuje struktorou dřeva. Je přístupné z obývacího pokoje přes bílé smaltované schodiště. Na horní úrovni schodiště odděluje zábradlí ložnici od kancelářského koutu. 

Zabudované police a stůl v kombinaci se schodištěm jsou jedním z nejvýraznějších a nejoriginálnějších znaků tohoto bytu.