Bydlení jako stvořené pro umělce

Magdaléna Nečasová
28. Srpen 2015

Projekt interiérového designu s originlním názvem Skip Stop House představuje obytnou a komerční jednotku umístěnou v londýnské čtvrti Marylebone. Celý objekt se skládá ze dvou stávajících budov: obchodních jednotek v přízemí, čtyř jednotlivých bytů a rozšíření přístupné mansardové střechy. Architektonické studio Design House Liberty bylo vybráno pro návrh řešení interiéru, kde základním stavebním kamenem byla kreativita, která z prostor podle klienta musela za každou cenu vyzařovat. A jak se s těmito požadavky Design House Liberty vypořádalo? 


Řešením bylo rozostření hranic mezi dvěma sousedními budovami a následné vytvoření  přechodného efektu obou jednotek, který propojuje všechny prostory. Výjimečností jsou samostatné vchody na odlišných úrovních. Celý objekt je možné rozdělit na horizontální - společenskou část a vertikální - soukromou. 

Ručně vyráběné foukané osvětlení bylo navrženo na zakázku studiem. Design House Liberty vytváří barevný kontrast výraznou černou pletivovou mřížkou a bílými stěnami. Tento efekt je podpořen skleněnými objekty, které jsou zavěšeny v celém prostoru.

Dřevěné parkety ve dvou odlišných barvách jsou položeny nepravidelně a svým uspořádáním tvoří přechod ke kuchyňské části s bílou stěnou i linkou.

V koupelně designéři zvolili geometrické mozaikové pozadí s dvoubarevnou dlážděnou podlahou. V centrálním prostoru se nachází obrovská vana. Dvě černé skříně s kontrastním bílým regálem tvoří vchod do místnosti. I přes užití velkého množství prvků a doplňků působí prostor velmi skromně a elegantně.

Pro maximalizaci místa v koupelnách využívá  Design House Liberty závěsná umyvadla. Všechny koupelny jsou laděny do odstínů černé a bílé barvy.

Pletivová síť je zavěšena přes celou výšku patra až po schody, kde se spojuje s lehkým průhledným sklem. DH Liberty odděluje soukromí mezi svislou rovinou schodiště a tou horizontální s obytnými prostory

V ložnici je vystavena cihlová zeď, která působí jako čelo k posteli. V obytných místnostech je zabudován krb, jehož odstín je ve vybledlých barvách ladících k okolním tapetám. Jedná se o moderní biopalivové krby.

Detail ručně vyráběných foukaných světel.