V anglickém duchu

Laura Kučerová
29. Srpen 2015

Autor: Profi Zahrady

Projektant: Ing. Stanislav Schwarz

Lokalita: Rajhrad, okres Brno-venkov, kraj Jihomoravský

Termín dokončení: 2011


 

Anglie. Země cihlových "baráčků", venkovských zahrad, nezaměnitelné přírody a deštivého počasí. Pro některé je snem žít právě v této zemi. Pro jiné se nabízí přinést si kousek severské nespoutanosti přímo domů, před práh svých dveří…

 

Fasáda domu byla laděna do terakotových odstínů díky obkladovým páskům. K nim pak ve střídmějším provedení ladí dlažba a okolní plot, koncipovaný jako vysoká zeď s občasnou kovovou výplní. Jeho strnulost a fádnost rozbíjí vysazené rostliny, které vyplňují prostor mezi vydlážděnými cestami a hranicí pozemku. Takto geometricky vymezené plochy uvozuje čtvercové jezírko, které navazuje na venkovní posezení.

 

Voda je čistá a průzračná, díky přirozené filtraci vodních rostlin. Bíle kvetoucí lekníny pokryjí vodní hladinu, kdežto bažinaté traviny a rákos přidají vertikální efekt k rozbití textury plotu. Romantické pozadí pro sošku nahé ženy završí bílá gaura a zvonkovité květenství juky.

 

V pestrém záhonu dominuje modrá ostrožka a nižší šanta, která navíc vše zjemní svým šedě plstnatým listem. Kvetoucí kakost se ukrývá zpod listů denivky a (zatím) nekvetoucí plamenky. Bělostné, motýlovité květy vlčího bobu pak oddělují okrasnou část zahrady od té užitkové.

 

Dobře volené rostliny pro stinné partie dokazují, že i v těchto místech může vzniknout neobyčejný porost. Talířovité listy bohyšky v různých barevných kombinacích, kvetoucí čechravy a kapradiny tvoří pestrou škálu zelených odstínů.