Stylové víkendové bydlení

Natálie Vopařilová
25. Srpen 2015

Autorem celé stavby je slovenský architekt Pavol Pokorný. Ve spolupráci s Márií Richterovou a Martinem Bujnou vytvořil jedinečnou stavbu. Nízkoenergetický domek zaujme především jako celek. Interiér se totiž podařilo ladit stejně, jako zevnější design domu. Díky tomu vzniká jedinečné a na pohled přirozené propojení interiéru s vnějškem domu a celá stavba je vyvážená a sladěná. Dům má přízemí a horní patro.

 

Dům je sám o sobě zajímavý už jen svým atypickým tvarem. Na základě tohoto faktu působí stavba jako jednotný objekt, ale zároveň nevypadá jako nudná dřevěná krabice. Dům se v krajině podivuhodným způsobem vyjímá, ale zároveň do ní skvěle zapadá. Vnímání domku jako samostatného jednotného objektu vsazeného a slaďeného s nádhernou krajinou nosické přehrady podporuje i zvolené provedení fasády. Velmi příjemný efekt vytváří i stíny stromů.

 

Nepřehlédnutelným objektem je taktéž úschovna na dřevo.  Velmi vhodně použité barvy dům výrazně ovlivňují, ač to nemusí být na první pohled hned zřejmé. Oranžová celou architekturu příjemně oživuje. Naopak šedá oranžovou drží mírně zkrátka a dodává domu "dospělý" vzhled. Objekt má, jak jinak, především funkční vzhled a přes svou nápaditost nenarušuje dojem z celé stavby, naopak ji příjemně doplňuje.

 

Interiér celého objektu je prostě nádherný. Jak již bylo zmíněno, skvělé propojení se vnějškem domů vzniká díky použití stejného materiálu k pokrytí vnitřních i vnějších stěn.


Nábytek je moderní a nadčasový. Šedá, černá a bílá dojmu neškodí, ale naopak interiér příjemně doplňujíOblý nábytek velmi příjemně kontrastuje s nábytkem s ostrými tvrdými hranami a s obdélníkovými okny a dveřmi. Interiér díky tomu vyvolává pocit pohodlí a zároveň se v něm člověk cítí jako v moderním bydlení. Tvar nábytku, jeho barva a umístění tvoří funkční a útulný prostor, bez nutnosti doplňovat interiér doplňky. 


Hřejivé sluneční světlo vybarvuje na dřevěných stěnách, stropě i podlaze oranžové odstíny, které dělají interiér veselejší a sympatičtější. 

 

I přes všechny jedinečné prvky působí stavba stále smysluplně, prakticky a funkčně. Na domě nenajdeme zbytečné prvky, vše má skvělé designové zpracování, ale i svou jedinečnou funkci.