Grilovací sezóna? Celý rok!

Natálie Vopařilová
28. Srpen 2015

Zajisté se mezi vámi najdou milovníci grilovaných jídel. Na grilované zelenině, masu, sýrech, nebo pečivu si ale bohužel pochutnáváme jen od poloviny jara do poloviny podzimu, kdy je grilovací sezóna aktuální. Když se totiž ochladí, nebo dokonce napadne sníh, není grilování zrovna příjemnou náplní volného odpoledne. Tento problém se ale stane minulostí, jestliže si i u vás doma nebo na chatě zařídíte grilovací kotu!

 

Grilovací kota vychází z konceptu originálních finských kot. I finové si totiž rádi pochutnávají na grilovaných dobrotách, byť by to mohla být v severských podmínkách komplikace. Kota, je dřevěný domek, sloužící jako společenská místnost s centrálním ohništěm. Počátky těchto staveb sahají již tisíce let zpátky. Tehdy je stavěly a využívaly staré kultury. Dnes jsou koty stavěny pro osobní potřebu, zábavu a bohatší společenský život

 

Existují saunové koty, koty grilovací, nebo kombinované.
Vhodnější označení pro grilovací kotu bude ale spíš grilovací altán.  Plní stejnou funkci, liší se ale ve vzhledu. Grilovací altány jsou vyšší, než originální koty a pro jejich účel se používá jiný typ oken.
Nadstandardní luxus získáte, když zainvestujete do kombinovaných kot kde je spojená možnost grilovat a saunovat se v jednom domku. Nejen, že se ve svém zahradním domku najíte, ale zároveň máte možnost v klidu a soukromí relaxovat. V tomto typu domku už se designové provedení neliší od provedení originálních finských kot. Stěny jsou nízké, strop izolovaný a použity jsou spíš menší okna.

 

Na stavbu altánu nebo koty není nutné mít stavební povolení, dokonce nemusíte řešit elektrické obvody. Výstavba trvá přibližně dva dny. Kota má zpravidla kruhový nebo oválný půdorys a její rozměry jsou různé. Někomu stačí malá kota pro romantické večeře v páru, někdo raději zainvestuje do koty větší, pro posezení s rodinou a přáteli a firmám se vyplatí výstavba velké koty, kde se pohodlně nají třeba i čtyřicet lidí. Ostatně nejen velikost, ale i vzhled interiéru a exteriéru se dá přizpůsobit požadavkům zákazníka.

 

Taková stavba nejen praktický, ale i dekorativní účel. Je srdcem zahrady, upoutá pozornost každého návštěvníka a zpříjemní vám i deštivý den. Také posílí vztahy s rodinou a přáteli a stane se hlavním místem k pořádání rodinných oslav.