Vzdušná poetika

Tomáš Čech
20. Srpen 2015

Byt na Letné se proměnil ve světlý prostor plný jemných akcentů a poetiky. Za touto změnou stojí architektka Hana Drdlová.


Autor: Hana Drdlová

Realizace: 2013

Plocha:  57 m2


Původní interiér dvoupokojového bytu na Letné byl nesmírně tmavý a prošel nepříliš povedenou rekonstrukcí. Pro spokojené bydlení mladého páru bylo nutné především zvýšit kvalitu bydlení a prosvětlit všechny prostory. Bonusem je atmosféra, která se prolíná celým bytem. Kuchyně, původně umístěná v chodbě, se přesunula do obytné místnosti. Její místo si částečně zabrala nově navržená koupelna, která se také přesunula, a je teď mnohem větší. Zbytek vstupní haly zabírají praktické úložné prostory. V obývacím pokoji je dále velký stůl a válenda, plnící funkci pohovky. Již zmíněné atmosféry je dosaženo citlivou volbou materiálů a barev. Světlou plovoucí podlahu doplňuje pouze bílá barva, na obkladech či vestavném nábytku, a několik dřevěných solitéru. Drobné detaily v podobě tapety nebo obrázků pak celý pocit jenom dotahují.

„Co je to vlastně architektura? Respektive co udělá architekt, aby jste byli ve vašem budoucím domově spokojení? Myslím, že jediným způsobem jak správně odpovědět, je říci, že je toho spousta. A nejde jedno oddělit od druhého. Práce architekta je komplexní činnost. Je nutné pracovat s měřítkem celého bytu nebo domu, a zároveň řešit drobné detaily. Není zkrátka možné ji popsat jako nějaký jasně daný soupis činností, není možné řešení jednoho problému oddělit od druhého. Vše je spolu propojené. Byt na Letné je řešen jako celek – jsou přemisťovány funkce, jsou navrženy nové povrchy, jsou instalovány drobnosti včetně ovčí tapety. Pokud by u některé z těchto činností tvůrce chyběl, výsledek by nebyl tak přesvědčivý, jak ve finále je. Je důležité, pokud se klient rozhodne důvěřovat architektovi, dát mu správné množství prostoru po celou dobu projektu, a hlavně ho k němu přizvat co nejdříve.“

Kuchyňská linka má pouze spodní skříňky. Ty vrchní částečně nahrazuje závěs na nádobí. Pracovní plocha a obklad stěny jsou ze stejného materiálu a vzniká tak elegantní přechod.

Velký stůl před oknem je centrem obytné místnosti. Je vyroben ze starého dřeva a společně s židlemi připomíná staré časy.

Dřevěné solitéry doplňuje jinak čistě světlý interiér. Na zdi je specifická ovčí tapeta.

Vstup do koupelny je prosklený, a tak světlo proniká až do hloubky vstupní chodby. Jednoduché skříně poskytují dostatek úložných prostor.

Když má koupelna možnost přímého větrání, je to vždy velké plus. Velkoformátové kachličky na podlaze jsou doplněny bílou mozaikou. Kombinace podlahy se světlým nádechem dohněda a bílých stěn prostupuje celým bytem.

Na postel je opět použito staré dřevo. Stěnu ložnice zdobí drobné obrázky.

Problémem původního stavu byla kuchyně umístěná v chodbě a nevyhovující koupelna. Zároveň chyběly prakticky jakékoliv úložné prostory.

Z koupelny se stala technická místnost a komora. V místě toalety vzniklo nové a prostorné hygienické zázemí. Zabralo větší část chodby a je z něj vstup na malý balkón.