Steampunk bar Progress

Natálie Vopařilová
24. Květen 2017

Pokud jste milovníky románů Julese Vernera a zároveň posloucháte současnou elektronickou muziku, je tento bar místem, které musíte rozhodně navštívit. A pokud moderní muziku neposloucháte, nevadí. Bar Progress nabídne například i menu pro vášnivé žrouty grilovaného masa. Hlavním důvodem, proč toto místo navštívit, je ale fakt,  že kromě svého žaludku nasytíte především i své oči. Tento bar totiž není obyčejným barem. Interiér vám vyrazí dech svým dokonalým pojetím steampunkového ráje.

 

A cože to ten steampunk vlastně je? Slovo pochází z angličtiny, jedná se o spojení dvou slov, tedy steam- pára a punk- v tomto slovním spojení vykládáno jako subkultura. Jedná se tedy o určitý styl, který je ve své podsttě fascinován a inspirován celým obdobím páry. V architektuře a designu ho vnímáme spíš jako daleko hravější industriální styl, především co se nábytku týče.

 

Celý club je rozdělen ve své podstatě na dvě části. Nadzemní a podzemní. A jak už to tak u clubů bývá, nadzemní část je spíš ta část, kde se dobe najíte a popijete a podzemní zase spíš ta taneční. Obě části jsou plnohodnotně vybaveny stoly, židlemi, popřípadě křesly a každá má svůj vlastní barový pult.

V baru si budete opravdu připadat jak v minulosti a současnosti zároveň. Tento efekt má na svědomí celkové starobylé steampunkové pojetí interiéru skloubené s moderními prvky, jako je například modré osvětlení za pultem. 

Všimněte si i nemálo zdobeného stropu. Reliéfy nenajdete jen na něm, ale také například na sněhově bílém pultu.


Z povšimnutí stojí i měděné trubky! Zkrátka steampunk jak se sluší a patří!

Interiér je půlkruhový. Tím, že jsou stoly umístěny u oken vzniká prostorná chodba a zákazníci se nemusí tlačit jeden přes druhého.

I přes to, že velká okna pouští do interiéru spoustu denního světla, zůstáva atmosféra i útulnost clubu zachována. Co víc, zákazníkům se naskýtá výhled do pražských ulic.

Okna jsou decentně zahalena do bílých závěsů, takže nepůsobí obnaženě. Závěsy zároveň ladí s bílým pultem, tudíž se bílá v interiéru vyrovnává.

O pohodlí je postaráno. Sami si můžete zvolit, zda se uvelebíte na dřevěné židli, černé lavici, nebo v zeleném křesílku.

Malbami se tady rozhodně neštří! Tematické obrázky malované přímo na zeď jsou nejednou dominantou podniku.

Skříně a nábytek z dávných dob přidává interiéru na jeho výsledném efektu.

Bohatý pult s pestrou nabídkou nápojů je dominantou celého patra. Tady se vám nestane, že by nějaký drink došel a vy si museli vybrat něco jiného.

Stěny schodiště, které spojuje vrchní a spodní patro jsou zdobeny unikátní malbou. Ta, jak jinak, opět podtrhává steampunk tématiku. 

I spodní část clubu má, stejně jako ta vrchní, opravdu velký bar. I přes jeho odvážné modré osvětlení není atmosféra clubu narušena.

 

Na stěnách pultu se nachází motiv ozubených koleček, což je asi jeden z nejdůležitějších steampunkových symbolů.

Modré osvětlení se mění v zelené a táhne se spodním patrem, přesto však nekazí atmosféru.

Obloukovitá klenba, cihly, trubky a žluté osvětlení vytvářejí příjemnou komorní atmosféru

Cihly, kola od vozů, ozubená kola a dřevěný nábytek. Vše pod obloukovitou klenbou a doplněné moderním nazelenalým osvětlením pod schody vám nabídne jedinečný designový požitek. Ani nemusíte jezdit daleko. Za skvělou zábavou, dobrým jídlem a nápoji stačí zajet do Prahy 3 do ulice Cimburkova.