Japonské bydlení

Tomáš Čech
17. Srpen 2015

Architekti z MAMM DESIGN navrhli příjemné bydlení pro tři ženy. Použili k tomu tři měkké křivky.


Autor: MAMM DESIGN

Projekt: 2015

Místo: Kanagawa, Japonsko


Tři ženy, matka a její dvě dcery, se rozhodly upravit byt, ve kterém žijí. Ten se nachází ve třicet let starém bytovém domě a dispozice byla poplatná době svého vzniku. Problémem byla především uzavřená kuchyň bez okna a nedostatečné využití jižního slunce. Architekti odstranili všechny dělící příčky, kromě těch oddělujících koupelnu, a nahradili je třemi měkkými křivkami. V nich pak prorazili několik otvorů, takže místnosti jsou vymezeny a propojeny zároveň. Uprostřed vznikl velký rodinný prostor s jídelním stolem. Kuchyně je teď otevřena. Vařící člen domácnosti tak má světlo i kontakt s ostatními. Stejné je to i s ostatními místnostmi, a tak žije rodina pohromadě, ve vzájemném kontaktu, přesto však má každý své potřebné soukromí.

„Rozvoj moderních technologií způsobuje, že dříve nepřekonatelné vzdálenosti jsou dnes výrazně kratší. Můžete mluvit s kýmkoliv na světě a můžete s ním mluvit kdykoliv. Přesto si nejsem jist, že v celkovém ohledu jsme si blíže, možná právě naopak. O co jednodušeji spolu mžeme komunikovat, o to méně intenzivnější a hlubší může komunikace být. Neustálý spěch a shon. Touha po co největší rychlosti. K čemu? Jak moc komunikujeme on-line, jak často s někým mluvíme mezi čtyřma očima? Odpovídáme na zprávy dostatečně rychle, přemýšlíme nad nimi vůbec? Byt Sagami-Ono nabízí třem ženám soukromí, přesto se snaží, aby si byly co nejblíže. Usiluje o kladení co nejmenšího množství překážek, které mohou stát v cestě jejich setkávání. Cílem je, aby lidé žili spolu a ne vedle sebe.“

Křivky, materiály i barevnost jsou všechny příjemně tlumené. Architektům nešlo o kontrasty a jemnou modelaci prostorů.

Dělicí příčky nesahají až ke stropu. Propojení prostorů je tak ještě intenzivnější. Zajímavý je pak světelný efekt, který vzniká během noci.

Své speciální místo má pracovna i odpočinková část. Každá žena, matka i obě dcery, pak mají svůj vlastní „pokoj“.

Od vstupu vidíte prakticky až na balkón, a naopak. Dispozice je tak velmi přehledná a plnohodnotně prosvětlená i uprostřed.

Kuchyně je velkoryse otevřena do hlavní části bytu. Získala tím i dostatek světla, které ji v původní dispozici chybělo.

Když srovnáme původní a dnešní stav, vidíme jak komplikovaný byl originální návrh. Zjednodušení jistě pomohlo.