Zenové zahrady jsou oázou klidu a odpočinku

Natálie Vopařilová
5. Únor 2018

Zenové zahrady jsou okouzlující malé zahrádky, které ve své podstatě kopírují velké japonské parky. Jejich účelem je vměstnat kouzlo japonských zahrad na malou plochu. Proto jsou k jejich výrobě využívány zakrslé stromky a keříky a kopie starobylých asijských staveb jako dekorace. 

 

Nejlepší ale je, že jejich realizace není náročná a stačí k ní i opravdu malá zahrádka. Inspirujte se touto galerií a vytvořte si zenovou zahradu i u vás doma!

Základním prvkem zenové zahrady je samozřejmě vegetace typická pro zemi vycházejícího slunce. Nejlépe v menší verzi. Vhodnou rostlinou je například bambus, okrasná japonská slivoň, magnólie, korejská jedle. tis japonský (známý také jako bonsai), nebo rudě zbarvený japonský javor. Nevybírejte ale rostliny vysokého vzrůstu, nebo rostliny s květy. 

Zenová zahrada vyžaduje péči. Pravidelné zastříhávání keříků, stromků a ostatního porostu zajistí, že se ze zenové zahrady nestane nezkrotná divočina.

Mezi další důležité prvky patří štěrk. Ten je vhodnější než písek. Jdou z něj totiž vysypat geometrické tvary a různé obrazce, které déšť nesmyje. Nezapomeňte, že zenové zahrady nejsou určeny jako místo pro děti, kde si mohou hrát. Právě naopak- jsou místem, kde si můžete odpočinout, relaxovat a meditovat.

Podstatou zenové zahrady je nepravidelnost, ač se to nemusí na první pohled zdát. Atypické tvary, přírodní neopracované kameny, liché počty- to všechno jsou charakteristické znaky zenových zahrad. 

Krajina ve zmenšeném provedení je největším skvostem v celé zahradě. Není nutnou podmínkou, ale vypadá nádherně. K pokrytí větší plochy zelení použijte mech. Ten je velmi vhodný, jelikož ho není třeba sekat, je měkký a krásně voní.

Zenové zahrádky by měly být spíše uzavřené. To proto, aby vás při relaxaci nerušil výhled na protější domy, souseda, který štípe dříví nebo skupinku dětí, hrajících si na hřišti.


K tomuto účelu jsou vhodné zejména středně vysoké druhy cypřišků.

Co ve vaší zenové zahradě ale rozhodně nesmí chybět, jsou dekorace! Kamenné sošky a lampy ještě více zdůrazňují japonskou kulturu a mají zásadní vliv na výsledek.

Dřevem rozhodně nic nezkazíte. Dřevěné lavičky a lávky jsou do takových zahrad přímo stvořeny.

Nedílnou součástí zahrádky je také voda. Ať už v podobě drobného potůčku, nebo malého jezírka s fontánkou. Přiláká do zahrádky život a odráží se v ní nebe.

Balvany, kameny i oblázky nesmí v zahradě chybět! Lze s nimi obložit jezírko, udělat přírodní cestička, nebo se dají jen postavit doprostřed štěrku jako podstavec pro dekoraci.