Zaměřeno na děti

Tomáš Čech
15. Srpen 2015

Ordinace lékaře obvykle nejsou synonymem útulnosti. Venclovsky Architekti však svým návrhem dokázali opak, a tak se malé děti mohou cítit skoro jako doma.


Autor: Venclovsky Architekti

Autor obrázků a herního objektu: Michal Novotný

Projekt: 2012

Plocha:  52,5 m2


Architekti byli k projektu přizvání během probíhající rekonstrukce. Rozhodli, že se prostor nebude předělovat příčkou, a tak vznikne jedna velká místnost. Změnili i povrch podlahy a obvyklé PVC bylo nahrazeno béžovou pryžovou krytinou. Nábytek sám o sobě je poměrně klasický – bílý s několika dřevěnými detaily. Důležité jsou drobnosti, které vytvářejí příjemnou, řekl bych skoro až hřejivou atmosféru. Na stěně čekárny je tapeta, kterou mohou děti postupně dokreslovat. Je zde také umístěn hrací koutek se speciálně navrženým hracím objektem. Když vejdete do samotné ordinace, naproti vám je přes celou stěnu umístěna mapa světa. Různě po ordinaci pak najdete hračky z Lega, volně v prostoru se pohybuje houpačka. Tolik opečovávaných květin se také jen tak někde nevidí. Důležité jsou příjemné židle pro pacienty a jejich rodiče.

„Architektura se nerozlišuje na pěknou a škaredou, ale na dobrou a špatnou. Ordinace od ateliéru Venclovsky Architekti dokazuje, že ta dobrá působí na smysly člověka tím správným způsobem. A že právě v případě návštěvy lékaře fungují smysly a emoce dětí na 100%, o tom není třeba polemizovat. Děti nejsou hloupé a vnímají své okolí. Pokud jim architektura pomůže snést psychicky náročnou situaci, jakou návštěva u lékaře může být, pak je to úspěch. Ordinace na Poliklinice ve Vysočanech úspěšná je!“

Prostor je jasný a přehledný, nikde nečíhá žádné překvapení. Děti se tak ničeho nemusí bát.

Lékař a sestra sedí naproti sobě. Navozuje to pocit rovnosti a týmové práce.

Vedle vstupu je velká registratura. Na ní je pak místo pro květiny. A je jich tady opravdu hodně.

Velká mapa světa pokrývá celou stěnu. Zvídavé děti mají o zábavu postaráno.

Vše je jasně rozděleno – na čekárnu a ordinaci. Ta je prostorná a světlá, a i zde je dostatek místa na prvky speciálně zaměřené na děti.

 

© Foto: Tomáš Balej