Pod zemí

Tomáš Čech
14. Srpen 2015

Byt ve sklepě nezní jako úplně nejlepší nemovitost. Architektonickému studiu RAS Arquitectura se však podařilo navrhnout takové prostředí, že bydlení zde stojí minimálně za zvážení.


Autor: RAS Arquitectura

Projekt: 2014

Realizace: 2015

Plocha:  55 m2


Řešení tohoto projektu lze rozdělit na dvě části – jednu technologickou a druhou architektonickou. Když investor ukázal architektům původní stav, prostor trápila především nadměrná vlhkost. Bylo nutné ošetřit všechny povrchy, zabránit jakémukoliv pronikání vlhkosti a zapojit vysoušecí vzduchotechniku. Vše se nakonec podařilo a na řadu mohlo přijít samotné navrhování bytu. Budoucí obyvatel toužil po úplně volném a otevřeném půdorysu, byl však přesvědčen, že to není úplně ideální nápad. Výsledkem se stal určitý kompromis. Překližkové příčky dělí 55m2 na centrální multifunkční prostor, kterému dominují dva sloupy nesoucí klenby. Okolo jsou pak uspořádány jednotlivé části se specifickým použitím. Příčky záměrně nesahají až ke klenbám a ty tak mohou náležitě vyniknout.

„Pokud najdete dobrého architekta a máte štěstí i na další stavební profese, můžete navrhnout a postavit naprosto perfektní novostavbu. Někteří lidé se však ani v takto dokonalém místě nebudou cítit dobře. Bude jim chybět určitý duch místa, atmosféra neopakovatelná a nesdělitelná. Až po splnění této podmínky si budou moci vytvořit opravdový domov. Apartment Tibbaut má spoustu neobvyklostí a mnoha lidem by přišel jednoduše neobyvatelný. Nelze mu však upřít, že je naprosto unikátní. Nemusíte se bát, že váš kamarád bude mít stejné bydlení. Váš domov bude mít jasně identifikovatelnou atmosféru, budete se v něm cítit jako ve svém. Navrch přidá spoustu elegantních prvků – příčky z dřevotřísky, zasouvací dveře a klenby místo klasického rovného stropu. No co víc si přát? Co víc by mělo vytvářet genius loci?“

Schodiště je navrženo co nejsubtilněji. Nic tak nebrání pronikání potřebného světla.

Je tvořeno ze dvou částí. Horní, zhruba polovina, je vyrobena z kovu, spodní část je již z překližky.

Dominantními prvky jsou dva sloupy uprostřed. Nesou klenby a vytváří neopakovatelnou atmosféru.

Vymezení jednotlivých funkčních částí je řešeno pomocí příček z překližky. Ty nesahají až ke stropu, ale naopak nechávají vyniknout všem jednotlivým částem klenby.

V celém interiéru fungují pouze dva druhy povrchů. Prostor příčky z překližky a vše ostatní je jasně bílé.

Úplně v rohu je koupelna tvořená pouze sprchovým koutem a toaletou. Ta jediná má svou vlastní intimní místnost.

Z půdorysu je jasně patrné uspořádání celého bytu. Kolem centrálního prostoru jsou dokola umístěny jednotlivé místnosti – ložnice, pracovna, kuchyně, koupelna a šatna.

Hlavním zdrojem světla jsou vstupní dveře vedoucí do parteru. Přes schodiště osvětlují centrální místnost.

Prostorovou dominantou je šest klenebných polí. Zastropují byt a zároveň nesou všechny patra nad ním.

Světlo je získáváno kromě schodiště ještě třemi světlíky, které vedou na ulici.