Moderní bydlení, po kterém touží snad každý

Magdaléna Nečasová
9. Srpen 2015

V roce 2015 byl dokončen architektonický projekt "Richland", jenž je výsledkem dlouhodobé spolupráce mezi designérkou Amy Beaumont z Knob Modern Design a Joelem Contrerasem ze studia Contramark Design. V tomto projektu se architekti z obou kanceláří zabývali uspořádáním a vybavením interiéru a organizací prostoru.

Dům se nachází v cororádské historické čtvrti v centru Phoenixu a dříve byl využíván především jako půjčovna umístěná v přístavbě u domu. Ten byl postaven už v roce 1935 a následně využíván pro soukromé účely jako rodinný dům s velmi moderní přístavbou. 

Velmi originálně řešená přístavba domku je obalena do zdobného panelového lití.
Dům disponuje dvěma krby - na každém konci jeden - a robustní dubovou podlahou z tvrdého dřeva.

Podlaha byla na počátku projektu navržena k předělání nebo úplnému stržení, ale architekti se rozhodli podlahu zachovat a ponechat domu některé z jeho historických detailů.

Inspirací k projektu se stal velmi modernizovaný byt v Paříži, odkud architekti převzali myšlenku vzhledu zpestřeného cihlovou texturou. 

Parketová podlaha
, seskládaná do často používaného a velmi oblíbeného V vzoru byla zpracována a vyrobena z ponecháné původní dřevěné podlahy. Každý kus byl ručně broušený a následně aplikovaný na novou sub-podlahy. 

Autoři projektu nechali vystavit několik klíčových červeně cihlových zdí, které velmi výrazně kontrastují s bílou barvou stropů a spojujících lišt. 

Matná kuchyňská linka v odstínech dřevěného uhlí a perforovaný kovový rám schodiště až do výšky stropu oddělující ložnice pro hosty od obytných prostorů.

Nová loftová oblast v místě přístavby byla zrekonstruován pro využití prostoru kanceláří nebo jako sekundární zábavná místnost. 

Stará otlučená cihla svírá ocelové dveře a sádrokartonové desky umožňují vstup ze starého domu do nového.

Podlahové desky, dřezy a závěsná svítidla jsou v kontrastu s bílými stěnami a dlaždicemi v hlavním prostoru (obývací pokoj s kuchyňským koutem) a koupelnou. 

Fotografie Jason Roehner