Starý farmářský statek přetvořen v honosné sídlo

Laura Kučerová
30. Leden 2018

Stavby z první poloviny minulého století mají své neobyčejné kouzlo. Široké zdivo, zajímavě vytvarované stropy, kastlové okna, kachlová kamna… To vše a mnoho jiných prvků dává tu správnou venkovskou atmosféru, kde na vás z každého detailu dýchá esence starých časů. Někteří takovou architekturu označí za „barabiznu“ a mrknutím oka ji neváhají zbourat. Na jejím místě pak mnohdy vznikne nic neříkající dům, jehož zrodu předcházel námět z katalogu unifikovaných vilek.

 

Důkazem, že bychom si měli vážit toho, co předchozí generace vybudovali, je následující realizace. Původnímu statku byl sice vdechnut nový, moderní život, přesto byla určitá osobitost zachována. A to v podobě použitých materiálů – kovu, masivu a mramoru.

 

Kuchyň byla zrekonstruována citlivým způsobem v rustikálním stylu. Tmavé dřevo nábytku a oken kontrastuje se světlou, velkoformátovou dlažbou. Díky dostatečnému prostoru a prosvětlení zde mohl být použitý i leštěný, chladný kámen na místo klasického obkladu. Ostrůvek slouží k zvětšení pracovní plochy, ale i optickému oddělení zóny pro vaření od jídelního stolu. Pro některé nedočkavce je také k dispozici malá, pohodlná sedačka, vyrobená z kovové konstrukce.

 

Koupelna byla pojata opravdu velkoryse. Naleznete zde jak vanu, tak i sprchový kout, oddělený průsvitnou skleněnou zástěnou. Texturu usazených živočichů na dlaždicích narušuje pestrá mozaika v tmavých tónech, se kterou vévodí světle modrá výmalba. Starobylý vzhled pak už jen dodává rám zrcadla, který je koncipován do obdobného odstínu jako skříňka pod umyvadlem.