Stodola nestodola

Tomáš Čech
28. Červenec 2015

Zahrada je většinou příjemným místem k pobytu sama o sobě. Když ji ale doplníte zahradním domkem, navrženým ateliérem Vécsey Schmidt Architekten, nabízí ještě další možnosti.


Autor: Vécsey Schmidt Architekten

Realizace: 2011 - 2013

Místo: Buggingen I Německo


Mít vlastní dům je snem mnoha lidí. Přesto se najdou tací, kteří i po splnění tohoto přání touží po něčem navíc. Někteří chtějí doplnit zahradu svého domu dalším prvkem. Na místě bývalé stodoly v německém Buggingenu vznikl jemný zahradí domek. Spodní zděná část navazuje na nízkou zeď a působí tak trochu dojmem, že zde stojí odjakživa. Vrchní část je celá ze dřeva, štíty vyplňuje drobné laťování vytvářející krásný ornament.

Vnitřní prostor je rozdělen do dvou podlaží. Horní část je tvořena zcela volným a neděleným prostorem. Spodní patro má po stranách hygienické zázemí a kuchyň. Uprostřed je velkorysý volný prostor. Je možné ho otevřít ve směru obou os, takže vznikají atraktivní průhledy.

„Časy se mění a lidé také. Kdysi žilo na vesnici spousta lidí, dnes je ve středu pozornosti stále více a více město. Tady se odehrávají dynamické změny, tady se utváří většina trendů. Neměli bychom však podléhat zjednodušenému pohledu. I vesnice má svůj život, i zde stále vzniká spoustu zajímavého. Důkazem může být právě projekt zahradního domu v Buggingenu. Citlivé zakomponování do stávající historické zdi, elegantní materiálové řešení, důmyslné otevírání interiéru do exteriéru – vše prokazuje vysokou kvalitu. Nemějme tedy klapky na očích. Buďme otevření ke všem podnětům, ať už přicházejí odkudkoliv.“

Domek nesmírně citlivě navazuje na historickou zeď. Společně tak vypadají jako kdyby zde stály odjakživa.

Celý interiér je obložen dřevem. Spodní patro nabízí krásné osové průhledy.

Štít se dá otevřít a propojit tak interiér s exteriérem. Ještě více tak vynikne ornament překrývající otvor.

Na levé straně je hygienické zázemí, vpravo pak kuchyň. Zavřené dveře v podélné ose tyto prostory oddělují. Když se ale úplně otevřou, tak vznikne působivý průhled přes celý dům.

Ve druhém patře není vůbec nic. Prostor je úplně volný, určený k jakémukoliv účelu. Oba štíty se dají otevřít.