Komfortní bydlení uvnitř lodních kontejnerů

Ondřej Bělica
1. Srpen 2015

Gabriela Calvo a Marca Peralta si přáli bydlet ve svém domě blízko svých stájí a volné přírody, a to vše aniž by se jakkoli zadlužili. Rozhodli se pro sestavení svého domu z použitých lodních kontejnerů. Zprvu byli představou bydlení v prostoru připomínající obří plechovku zneklidněni, později však svůj plán konzultovali s architektem Benjaminem Garcia Saxem, který se celého projektu ujal. Přeměnil dva strohé, 12 metrové kontejnery v naprosto úžasný domov. Toto jednoduché, ale komfortní bydlení vyšlo cenově méně než obvyklé sociální bydlení. 

 

Saxe se při navrhování zaměřil na přehodnocení komfortu v rámci kompaktního prostoru. To znamená, že minimální obytná plocha je nedílnou součástí přilehlého prostoru, který sahá až do okolní krajiny. Interiér a exteriér se tak stává souvislým propojeným celkem.

 

Stavba je tvořena dvojicí plechových boxů, které jsou spojeny prosvětleným komunikačním meziprostorem.

 

Čelní stěny kubusů jsou transparentní, dovolují tak interiéru proniknout ven a naopak. Objekt není v přímém kontaktu se zemí, jeho osazení na pilotech dodává celku dojem levitace. 

 

Celý dům byl postaven za pomoci dvou pracovníků a samotných manželů, kteří se pohybují v technické odvětví.  Celá stavba byla prováděna pouze podle 3D schématu, během procesu byl tedy prostor také pro improvizaci.

Vnitřní prostor je, nejen díky podélným světlíkům, plný denního světla a v každém místě nabízí neobyčejný výhled. Bazilikální osvětlení vede návštěvnika až do závěru traktu, kde se nachází společný prostor s výhledem.

Společenská místnost je přímo propojená s kuchyní,  jídelnou i okolní přírodou.  Velmi vkusné je také interiérové vybavení, které si partneři dovezli ze svého předchozícho bytu.

Dechberoucího výhledu na místní panaroma se dočkáme dokonce i v koupelně! 

 

Záměrem architekta byla proměna zažitých paradigmat týkajících se bydlení. Dokázal vtělit každému místu v domě silné a jedinečné kouzlo.

Vyřazené přepravní kontejnery se dají pořídit za relativně nízkou cenu. S trochou kreativity a znalostí techniky lokálního stavění může být interiér modifikován na přání jakéhokoli klienta.