Nástěnné police, pro které neplatí žádná pravidla

Magdaléna Nečasová
29. Červenec 2015

Dokonce i název ateliéru, který je autorem tohoto moderního policového systému - Imperfettolab "il laboraio dell imperfetto" (překladem laboratoř nedokonalosti) - prezentuje svou činností jedinečné nedostatky a přírodní rozmanitosti bez nichž by umělecká tvorba obecně byla bezmocná.


Dílna ateliéru se nachází v menším italském městečku Gambettola, kde pod pozorným dohledem umělců Vertera Turroniho a Emanuely Ravelliové vznikají ta nejzajímavější designová díla.


V tomhle článku Vám představím střípek z jejich pestré nábytkové tvorby. Konkrétně se jedná o sadu jedinečně řešených polic s názvem Favo Shef System. Tahle sada nábytku, inspirovaná organickými a živými tvary byla ručně vyrobena - broušena i malována. Pomocí těch nejpečlivějších technik bylo za příspěvku originálního nápadu dosaženo závěrečné podoby leštěného nábytku. 

Jak již bylo řečeno, zmíněná kolekce designových předmětů a nábytku je inspirována nedokonalostí přírodních surovin a snaží se jasně vymezit hranici přírodních a umělých prvků

Tento moderní policový systém umožnuje i samotným uživatelům účastnit se tvorby. Je na každém z nich, jakým způsobem si organické tvary na své stěně vystaví.  

Sada Favo nábytku je vyrobena z modulárních stěnových prvků. Tento systém může být uspořádán v nesčetných variantách a kombinacích. Lze je systematicky poskládat, nebo neorganizovaně rozmístit.

 
Pevná a původní myšlenka ovšem spočívá ve zdánlivě neformálním vzoru, kdy bude vytvořen svěží vzhled.

Musíte uznat, že tento druh nábytku má opravdu svoje kouzlo. Nebo Vás snad nikdy nelákalo stát se aspoň na malou chvíli bytovým designérem

Není pochyb o tom, že i děti najdou v tomto uměleckém vyjádření zalíbení